A negyedik és az ezt követő járványhullám alapvetően eltérnek majd a mögöttünk hagyott három hullámtól, hiszen az oltási olyan eszköz, amely alapvetően védettséget ad, valamennyi orvosi adat egyértelműen alátámasztja, hogy aki be van oltva, annak a védettsége a sokszorosára nő – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón, hozzátéve: 

a harmadik oltás is elsősorban az idősebbeknek, a 60 év feletti korosztálynak ajánlott.

Az MNO.hu szemléje szerint a miniszter elmondta: a kormány döntött arról, hogy 

a meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésben, hiszen gyors reagálási képességére a továbbiakban is szükség lesz. 

A kormány arra számít, hogy 

nőni fognak az esetszámok, de jóval kevesebben kerülnek majd kórházba vagy lélegeztetőgépre, mint korábban.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tárgyalunk a munkáltatókkal arról, hogy ha szigorúbb szabályokat akarunk az oltottságra előírni, akkor  a munkáltatónak legyen-e lehetősége arról dönteni, hogy megkövetelje az oltást a munkavállalóktól 

– mondta. Közölte, a védettségi igazolványnak jelenleg is van szerepe, nem kizárt, hogy ez tovább nőhet. Hozzátette, a fertőzésszám-növekedés nem jár nagyobb kockázattal, mint a második és a harmadik hullám esetén. A Pfizerrel kapcsolatban a miniszter kiemelte: az oltóanyag 12 év alatt is alkalmazható lesz, az engedélyezési eljárás folyamatban van.

A számai a harmadik negyedévben bizakodásra adnak okot, a turizmus egyedülálló rekordot mondhat magáénak idén nyáron, a kormánynak pedig sikerült túlteljesíteni azt az ígéretét, hogy ahány munkahelyet a járvány tönkretesz, annyi újat fognak létrehozni  – mondta Gulyás Gergely.