A rakéta, amelyet Észak-Korea kedden lőtt ki keleti partvidékéről, egy újonnan kifejlesztett hiperszonikus rakéta volt – jelentette szerdán az ország állami hírügynöksége, a KCNA.

Fotó: Jung Yeon-je / AFP

A KCNA szerint ez növeli az ország védelmi képességeit. A jelentés kiemeli, hogy a Hvaszong-8 nevű rakéta a műszaki specifikációinak megfelelően teljesített, így az irányítási manőverező képessége, valamint a hiperszonikus robbanófej siklórepülési jellemzői is rendben voltak.

Mint azt kedden megírtuk a kísérletet közvetlenül az északi-koreai ENSZ-nagykövet, Kim Szon felszólalt volna a szervezet általános gyűlésén, kettős mércével vádolva az amerikaiakat és Dél-Koreát, ezzel akadályt támasztva a diplomáciai tárgyalások újraindítása elé.

Észak- és Dél-Korea szeptember 15-én egyaránt ballisztikus rakétákat lőtt ki kísérleti jelleggel, újabb szakaszaként fegyverkezési versenyüknek, amelyben mindkét ország egyre kifinomultabb fegyvereket fejleszt ki, miközben eredménytelennek bizonyulnak azok az erőfeszítések, hogy tárgyalásokat kezdjenek a feszültség enyhítéséről.

Észak-Korea az év eleje óta öt rakétakísérletet hajtott végre, és közülük kettőt ballisztikus rakétával. 

A Reuters hírügynökség keddi kommentárja szerint az újabb kísérlet arról tanúskodik, hogy a phenjani rezsim kitartóan fejleszti fegyverrendszereit, s ezzel tovább emeli a megrekedt phenjani-washingtoni tárgyalások tétjét, amelyek Észak-Korea atom- és ballisztikus rakétaarzenáljának felszámolását céloznák az amerikai szankciók feloldásáért cserében.