Miközben Phenjan a fegyverrendszereket érintő kettős mérce feladására szólította fel az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy a tárgyalások újraindulhassanak, kedden újabb rakétakísérletet hajtott végre az északi Dzsagang tartományból – írja a Reuters.

Fotó: Jung Yeon-je / AFP

A kilövésre közvetlenül az előtt került sor, hogy az ország ENSZ nagykövete a hazájával szemben ellenséges politika feladására szólította fel az Egyesült Államokat, valamint arról beszélt, hogy országának senki nem tagadhatja meg az önvédelemhez való jogát. A dél-koreai hadügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a teszt miatt, miközben rendkívül fontos lenne a helyzet stabilizálása a Koreai-félszigeten, míg az Egyesült Államok csendes-óceáni parancsnoksága és külügyminisztériuma is elítélte a kísérletet.

Az ENSZ Általános Gyűlésén beszélő északi követ szerint Észak-Korea csupán önvédelmi készségeit fejleszti és ha az ellenséges magatartás és kettős mérce megszűnik az amerikai részről, úgy országa bármikor kész tárgyalni, ám erre kevés esélyt lát. A dél-koreai elnök Mun Dzse-in a múlt héten a koreai háború formális lezárását indítványozó javaslata kapcsán elmondta, hogy annak feltétele a déliek és amerikaiak közös hadgyakorlatainak felfüggesztése és a stratégiai fegyverek eltávolítása a félszigetről.

Erre kevés az esély, tekintve, hogy az Egyesült Államok fegyverei Dél-Koreában – a guami és japán mellett – nem csupán Észak-Koreával, de a térségben egyre határozottabban fellépő Kínával szembeni ellensúlynak is fontos eszközei.

Az Észak-Koreát vezető Kim Dzsong Un húga, Kim Jo Dzsong szerint az Észak hajlandó a Korea-közti kapcsolatok javítására és újabb csúcstalálkozóra, ha a Dél felhagy a kettős mércével és az ellenségeskedéssel. Szakértők szerint ezzel gyakorlatilag országának atomhatalomkénti elismerését várja.

A Dél-Koreát vezető, hamarosan távozó Mun Dzse-in ugyanis szeretné örökségeként tudni a háború formális lezárását, így a jelenlegi fegyverszünet helyett akár békeszerződés nélkül is a háború végének kimondását szeretné elérni. Erre még a 2018-as, Donald Trump és Kim Dzsong Un közötti találkozón merült fel a lehetőség, de később  a tárgyalások elakadtak sz ügyben.