Lengyelország az elmúlt hetekben egyre több bevándorló érkezését tapasztalta Fehéroroszország felől, amiért Varsó Minszket hibáztatja. A fokozódó migrációs nyomás miatt Andrzej Duda elnök csütörtökön szükségállapotot vezetett be két lengyelországi vajdaságban is – írja az euronews.

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / AFP

Duda vészhelyzetet hirdetett a fehérorosz határ menti Podlaskie és Lubelskie vajdaságban, az állampolgárok biztonságát garantáló döntést a helyi hatóságok támogatták. Mariusz Kaminski belügyminiszter elmondta, hogy augusztusban több mint háromezren kísérelték meg illegálisan átlépni a lengyel–belarusz határt. Kaminski úgy fogalmazott, hogy a szükségállapotra vonatkozó szabályok – melyek a tömegrendezvények ideiglenes felfüggesztését is jelentik – elsősorban nem a helyi lakosokat érinti hátrányosan. 

Lengyelország és más európai uniós országok is azzal vádolták meg Fehéroroszországot, hogy szándékosan küldi át a bevándorlókat Lengyelországba, válaszul a szankciókra. Az Lukasenka vitatott újraválasztását és az ellenállás erőszakos leverését követően vezetett be gazdasági szankciókat Fehéroroszországgal szemben.