Még mindig van 400 ezer 60 évesnél idősebb ember Magyarországon, aki nem adatta be magának a koronavírus elleni védőoltást – mondta Rusvai Miklós virológus az M1-en vasárnap reggel, hozzátéve, hogy az oltottak sokkal kisebb eséllyel betegednek meg, és betegség esetén is sokkal enyhébb tüneteket produkálnak.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A virológus szerint az idei adatok a tavalyihoz sokban hasonlítanak, ám a kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak között nagyon alacsony az oltottak aránya. Szerinte ugyan a fertőzöttek száma mindenképpen növekedni fog, hiszen az oltás leginkább a kórházba kerüléssel járó súlyos betegségtől és a haláltól véd.

Rusvai szerint világszerte ez már a hatodik hullám, ugyanakkor a legerősebb, harmadik óta a hullámok egyre kisebbek, a fertőzöttek és halottak száma csökkenő tendenciát mutat. Valószínűleg Magyarországon is a harmadik hullám volt a legerősebb, várhatóan a negyedik és a továbbiak egyre gyengébbek lesznek.

A kutató reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy két év alatt ez a vírus is belesimul a klasszikus koronavírusok, a náthavírusok trendjébe.