A visszahívására tett kísérletet túlélő, közelmúltban újraválasztott kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom aláírta azt a törvényt, mely gátat szabhat az Amazonnál tapasztalható brutális munkakörülményeknek az állam raktáraiban – jelenti az AP hírügynökség.

Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

A beszámolók szerint az Amazon raktáraiban bevezetett kvóták és elektronikus megfigyelési rendszerek eredményeként a dolgozóknak mosdóba menni sincs idejük és

a brutális munkatempó miatt a cég raktáraiban kétszer több a baleset, mint versenytársainál, ráadásul ezek általában súlyosabbak is.

A vállalat algoritmusa minden olyan tevékenységet, mely nem kapcsolódik közvetlenül az áruk mozgatásához munkaszünetként értékel, amire napi 30 perc áll műszakonként rendelkezésre a vállalatnál.

Az új törvény ennek a gyakorlatnak vetne véget, így megtiltja az Amazonnak és versenytársainak a dolgozók kirúgását a kvóták el nem érése miatt, továbbá

nem engedélyezi az alkalmazottak fegyelmezését azért, mert azok betartják az egészségügyi és biztonsági előírásokat.

Az Amazon 30 napot kap az új kvóták közlésére dolgozói felé, miközben az alkalmazottak lehetőséget kapnak arra, hogy a pert indítsanak a veszélyt okozó túlzott terhelés kapcsán.

A törvény értelmében a munkások 90 napos dokumentációt kérhetnek arról, hogy a kvóták hogyan vezetnek kockázatos munkahelyi viselkedéshez, ezen 90 nap alatt nem lehetséges őket kirúgni, ahogy tilos lesz a dolgozók fegyelmezése 90 napig akkor is, ha panaszt nyújtanak be a vállalatnál vagy valamelyik állami hivatalnál a veszélyes helyzetekhez vezető kvóták miatt.

A kaliforniai munkaügyi hatóságoknak vizsgálatot kell indítaniuk, ha egy telephely vagy munkáltató esetében a balesetek meghaladják az iparági átlag másfélszeresét, ami az e-kereskedő esetében, mint fentebb is jeleztük több kutatás szerint is fennáll. Az Egyesült Államokban a Walmart után második legtöbb alkalmazottal bíró vállalatot a szakszervezetek elleni éles fellépése miatt is bírálják, mely odáig ment, hogy az alabamai raktárában a szakszervezet alapításáról szóló szavazásba olyan mértékben avatkozott be, hogy az akár újabb szavazás elrendeléséhez is vezethet.

A munkaügyi érdekképviselet létrehozásának nehézségét jelzi, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legerősebb szakszervezete, az International Brotherhood of Teamsters – mely júniusban elsőrendű célként fogalmazta meg a szakszervezet alapítását a piaci érték alapján a világ 5. legnagyobb vállalatánál – is inkább hosszú távú stratégiával próbálkozik.

Ennek eredményeként több helyen hiúsultak meg Amazon projektek, veszített el adókedvezményeket a vállalat vagy épp születtek a helyi munkaügyi szabályozás betartására felszólító határozatok.

A törvényjavaslatot az állam kiskereskedőit tömörítő California Retailers Association (CRA) vezetésével 27 üzleti szervezet ellenzi, rámutatva arra, hogy az ország munkaügyi minisztériuma szerint a logisztikai szektorban 17 százalékkal emelkedtek a bérek az elmúlt év során, továbbá hogy a szektor több százezer jól fizető állásért felel az államban. A globálisan több mint 1 millió, az Egyesült Államokban több mint 800 ezer alkalmazottal bíró Amazon Kaliforniában több mint 150 ezer embernek ad munkát, és valóban érkeztek az utóbbi időben hírek arról, hogy emeli dolgozói bérét.

Rachel Michelin, a CRA elnöke szerint ráadásul

a törvény felerősíti az ellátási láncok szakadásával kapcsolatos problémákat és az árak széleskörű emelkedéséhez vezet az amúgy is rekordmértékű inflációval sújtott üzleti környezetben.