A magyar állam megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, amely a jövőben állami finanszírozásban fog teljes körű meddőségi kezelést nyújtani – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.

A kormány fontosnak tartja, hogy a család- és népesedéspolitika területén továbbra is kiemelt szerep jusson a gyermekvállalás ösztönzésének. Az asszisztált reprodukciós kezelések és ezen belül a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával is segíteni kíván a kormány abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon – közölte a tárca.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az Emmi kidolgozta az állami meddőségkezelési centrum megvalósításának lehetőségét annak érdekében, hogy minden rászoruló pár számára elérhető legyen ez az egészségügyi szolgáltatás – áll a közleményben.

Mager Andrea, a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytatott a Róbert Károly Magánkórházzal a meddőségkezelési területek állami átvételéről. A magánkórház a meddőségi eljárásokat egy újonnan létrehozott gazdasági társaságba szervezte, amelynek tulajdonjogát a magyar állam – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján – megvásárolja. Az állami tulajdonszerzéssel egyidejűleg a magánkórház ezt a tevékenységét megszünteti – tudatták.

A kormány tavaly óta biztosítja a meddőségkezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos állami finanszírozását. A meddőségcentrumokban lehetővé válik a meddőségkezelési szolgáltatás ingyenes igénybevétele 

− ismertette a tárca.

Meddőségen orvosi értelemben azt értik, hogy legalább egy éven át tartó, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. 

A meddőséggel szembesülő nők és férfiak száma az elmúlt évtizedekben világszerte nő. 

Szakértői becslések szerint az összes meddőségi problémával küzdő házaspár száma eléri a párok 15 százalékát, így mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi gondokkal – hívta fel a figyelmet az Emmi.