Bár továbbra is koronavírus-járvány szövi át mindennapjainkat, amerikai egészségügyi szakértők újabb ajánlást fogalmaztak meg: aki csak tudja, vegye fel az influenza elleni védőoltást is.

Az influenzás megbetegedések történelmi mélypontra süllyedtek a Covid-19 járvány ideje alatt. Az elmúlt télen Európában, az Egyesült Államokban valamint a Föld déli féltekéről is csekély mennyiségű megbetegedést jelentettek.

Ám, ahogy a világ több részén feloldják – vagy már fel is oldották – a járványügyi intézkedéseket, visszatérhet az influenza. A jelenléti oktatás, az ismét munkába járó embertömegek, a nemzetközi utazások, és a laza maszkviselési szabályok a spanyol nátha néven ismert betegség fellendülést vonhatják magukkal. A nagy kérdés az, hogy ez milyen mértékben történik meg, és mennyire terheli le a Covid-19 vírus miatt már amúgy is túlzsúfolt kórházakat.

Az emberek már halálra rémülnek, amikor azt hallják, hogy védőoltásra van szükségük

– mondta az AP News-nak adott interjújában Richard Webby influenzaspecialista, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzaközpontjának irányítója.

Fotó: Phanie via AFP

Hozzátette: bár elmúlt 18 hónapban visszaszorult a betegség, a népesség körében nem alakult ki megfelelő immunitás az influenzával szemben.

Ezért logikus lépés, ha beszerezzük az ellenanyagot és legalább felkészülünk a vírus terjedésére.

Webby kifejtette, hogy 6 hónapos kortól mindenkinek ajánlott az influenza elleni oltás felvétele. A kór a 65 év felettiekre, a kisgyermekekre a terhes nőkre, valamint az egyéb betegséggel – például szív-, vagy tüdőbajjal – rendelkezőkre jelenti a legnagyobb veszélyt.

Az influenza visszaszorulása főként annak köszönhető, hogy a betegséget leginkább terjesztő gyerekek az otthonukba kényszerültek a járványügyi korlátozásokat miatt, illetve kötelező volt a maszkhasználat. A szájat és az orrot eltakaró anyagok lekerültével azonban az Egyesült Államokban aggasztó jelenséget tapasztaltak a nyáron. Az RSV nevű vírus (légzőszindróma vírus) kezdett el terjedni a gyermekek körében, ami általában télen támad.

Arra a kérdésre, hogy mikor érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, Webby határozottan válaszolt:

most!

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra ösztönzi az embereket, hogy október végéig szerezzék be a vakcinát, amiből sok millió adag áll rendelkezésre akár a gyógyszertárakban is. Az egészségbiztosítással rendelkező amerikai többsége ráfizetés nélkül juthat oltóanyaghoz.

De mi a helyzet azokkal, akik már kaptak koronavírus elleni védőoltást?

A koronavírus elleni oltás a koronavírus ellen hatásos, míg az influenza elleni az influenza ellen. Megkapható egymás után a két ellenanyag, sőt akár egyszerre is

– mondta Webby.

Mivel az influenza is folyamatosan mutálódik, ezért minden évben fejlettebb vakcinát készítenek, amik hatásosak az újabb vírustörzsek ellen. Az Egyesült Államokban jelenleg elérhető valamennyi védőoltás hatásos az influenzavírus ma ismert, mind a négy variánsa ellen.

A hagyományos vakcinázás mellett orrspray formájában is lehetőség van koronavírus elleni védőoltás felvételére. Van olyan oltóanyag, amelyet kifejezetten legyengült immunrendszerrel rendelkező idősebbek számára fejlesztettek ki, de a tojásallergiások számára is van külön vakcina.

A CDC 188-200 millió adag oltóanyagra számítanak a vakcinagyártóktól. Tavaly télen 194 millió adagot osztottak szét, ami rekord.

Fotó: Science Photo Library via AFP

Mi a helyzet itthon?

Richard Webby szavai egybecsengenek azzal, amit szeptember közepén Szlávik János mondott az RTL Klubnak. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerint

bonyolult helyzetet idéz majd elő az őszi-téli időszakban, hogy egyszerre fog terjedni a korona-, és az influenzavírus.

Hozzátette, hogy egyes szakemberek szerint az idei influenzajárvány súlyosabb lesz, mint a két évvel ezelőtti. Éppen ezért Webbyhez hasonlóan ő is

a mindkét kórokozó elleni beoltást javasolja, különösen azok számára, akik koruk vagy egyéb betegségeik miatt a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

A két vakcinát egyszerre is fel lehet venni, de a szakmai protokoll szerint 1-2 hét különbséggel érdemes beadatni a vakcinákat, hogy nyomon követhető legyen, a szervezet melyik oltóanyagra hogyan reagál.

Tavaly itthon a koronavírus terjedésének hatására elmaradt az influenzajárvány. Szlávik János szerint azonban idén különösen nehéz helyzetet teremt, hogy az influenzavírus visszatértével a két kórokozó párhuzamosan fog terjedni, a két vírus pedig hasonló tüneteket vált ki. Az orvosnak így nehéz lesz eldöntenie a keze köré kerülő betegről, hogy mi baja van.

Az infektológus hangsúlyozta, hogy

aki be van oltva a Covid-19 elleni vakcinával, az csak nagyon ritka esetben fertőződik meg, és ugyanez igaz az influenzaoltásra is.