Rendszeres adóellenőrzésnek vetik alá Kínában a hírességeket és a közösségi média influenszereit, miután az elmúlt években több kínai sztárt kaptak adócsaláson a hatóságok – számolt be internetes oldalán a China Daily című kínai lap szerdán. 

A kínai adóhatóság még szeptemberben közzétett közleménye szerint a rendszeres átvilágítások célja, hogy 

egészséges környezet megteremtését mozdítsák elő a szórakoztatóiparban.

A hírességeknek és a közösségi média személyiségeinek a kínai jogszabályok szerint adóelszámolási fiókot kell létrehozniuk a stúdiójuk vagy vállalkozásuk számára, adóbevallásaikat és befizetéseiket pedig ellenőriztetniük kell a hatóságokkal.

Peking médiahatósága szintén a múlt hónapban adott ki új iránymutatást arra vonatkozóan, hogy felső határt szabnak a kínai televíziós és filmszínészek munkadíjának, valamint szigorítják a tévésorozatok gyártásával foglalkozó ágazat működését. 

A szigorítások hátterében a kínai szórakoztatóiparnak az elmúlt években történt, nagy port kavaró esetei állnak. 

A China Daily cikke rámutat: a kínai film- és televízióipar nyílt titkának számított az a jin és jang szerződésként emlegetett gyakorlat, amely lehetővé tette, hogy egyes kínai hírességek elkerüljék az adófizetést a gázsijuk egy része után. A gyakorlat lényege, hogy az érintettekkel a produkciós vállalat két szerződést köt, egy nyilvánosat és egy titkosat, az utóbbiban szereplő összeget pedig feketén, adólevonás nélkül fizetik ki. 

Fan Ping-ping knai a 64. San Sebastin-i Filmfesztiválon Fotó: MTI/EPA/Juan Herrero

2018-ban a nemzetközi karriert is befutó egyebek mellett az X-Men amerikai szuperhősfilmek egyikében is feltűnő – Fan Ping-ping kínai színésznő bukott le a dupla szerződéses adócsalással. Fant a hatóságok összesen 883 millió jüan (40,6 milliárd forint) adóhátralék és büntetés megfizetésére kötelezték. 

Idén májusban pedig a Cseng Su-ang (Zheng Shuang) kínai színésznő munkadíjáról szóló hírek kavartak nagy port az ottani közösségi platformokon. A 30 éves színésznő egy kínai tévésorozatban alakított szerepéért 160 millió jüant (7,8 milliárd forint) kapott. 

Cseng Su-ang Fotó: Stringer / Imaginechina /AFP

A szeptemberben kiadott útmutatások alapján a színészek fizetése nem haladhatja meg az adott film vagy tévéműsor gyártási költségeinek 40 százalékát. 

Csenget augusztusban szintén megbírságolta az adóhatóság: a színésznőnek összesen 299 millió jüant (14,5 milliárd forint) kellett befizetnie. A kínai állami rádió tudósítása szerint augusztus végéig mintegy 660 művészi ügynökségként tevékenykedő céget zárattak be a hatóságok adókijátszás és adóelkerülés miatt.