Folyamatosan emelkedik azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol intézkedni kellett a koronavírusos megbetegedések miatt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Népszavával

A szaktárca adatai szerint jelenleg az iskolák két százalékát – jellemzően egy-egy osztályt – érinti a tanügyi intézkedés, néhány hete ez még egy százalék körüli volt. 

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Bár a pontos számok nem ismertek, 

a korábban közölt mintegy 13 500 feladatellátási hellyel számolva 270 körül lehet azoknak az iskolai helyszíneknek a száma, ahol koronavírusos megbetegedéseket igazoltak.

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint ugyanakkor a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot, hiszen érdemi kontaktkutatás, kötelező tesztelés továbbra sincs. A maszkviselésről vagy a testhőmérséklet-mérésről is az iskolák dönthetnek saját hatáskörben, és egyre több olyan intézmény van, ahol kötelező a maszk, de ez nem általános. Az Emmi közlése szerint

az igazolt fertőzöttekre „továbbra is” érvényes a tíznapos karantén, ez igaz az igazoltan fertőzött pedagógusokra és a diákokra egyaránt, akkor is, ha egyébként oltott valaki.

A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően nincsenek tömeges megbetegedések, a tanítás fő szabály szerint jelenléti oktatásban működik, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Arról szintén nincsenek pontos adatok, hány intézményben volt ősszel digitális munkarend, hány osztályt érint a távoktatás – közölte a lappal a szaktárca.