Elvesztette munkáját Nick Rolovich, a washingtoni állami egyetem amerikafoci-csapatának edzője, mert nem volt hajlandó beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinákkal. Rolovich kiváló szakembernek számított, megbecsültségét kiugró fizetése is tükrözte: évente 3,1 millió dollár (958 millió forint) volt a fizetése, aminek most búcsút inthetett.

Az amerikai államban még augusztusban hoztak egy döntést, hogy minden állami dolgozónak kötelező beoltatnia magát. Rolovich azonban nem volt erre hajlandó és vallási okokra hivatkozva elutasította a vakcinát. Emiatt fellebbezést is benyújtott, de ezt most elutasították, az egyetem így nem tehetett mást, a törvény értelmében elbocsátották állásából négy segítőjével együtt – írja a BBC.

Fotó: Sean M. Haffey / Getty Images

Szomorú nap ez a csapatunk számára, de nem tehettünk mást, hiszen nekünk a játékosaink és a hallgatóink egészsége a legfontosabb

– mondta az egyetemi csapatért felelős igazgató.

Az egyetem hallgatóinak 97 százaléka megkapta már az oltását, ahogy a dolgozók 90 százaléka is.

Djokovics Melbourne-től eshet el

Nick Rolovich mellett az oltatlan teniszezők is komoly összegektől eshetnek el. Minden bizonnyal nem kapják meg a melbourne-i belépéshez szükséges vízumot azok a teniszezők, akik oltás nélkül szeretnének pályára lépni januárban az Australian Openen.

Erre Daniel Andrews, az illetékes Victoria állam miniszterelnöke tett utalást kedden egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: amennyiben mégis vízumot kap egy ilyen sportoló, arra néhány hétig kötelező karantén vár.

Egy héttel ezelőtt Martin Pakula, az állam sportminisztere azt mondta, hogy csak a már beoltott játékosok számára garantálják a részvételt, és a sportolóknak november 26-ig meg kell kapniuk a második adag vakcinát a szereplés érdekében.

Ezt követően a férfiaknál világelső szerb Novak Djokovic – aki nem volt hajlandó elárulni, hogy esetében mi a konkrét helyzet az oltással – kifejtette: nem biztos abban, hogy meg tudja védeni címét az év első Grand Slam-viadalán.

Victoria állam kötelező oltási előírást vezetett be a profi sportolók számára, bár a hatóságok azt nem fogalmazták meg egyértelműen, hogy mi a helyzet a külföldről érkező versenyzőkkel.