Több mint másfél évvel ezelőtt azonosították először a koronavírust a kínai Vuhan városában, a vírus eredetére azonban mindeddig nem derült fény. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy új munkacsoportot (Sago) állít fel a koronavírus eredetének felkutatására: a szervezet 26 szakértőt kért fel a vizsgálótestülethez való csatlakozáshoz. A kutatócsoport célja annak megállapítása, hogy a vírus állat útján terjedt-e át emberre vagy laboratóriumi baleset következtében terjedt-e el a kórokozó írja a BBC. A WHO szerint a munkacsoport lehet az utolsó esély arra, hogy megtalálják a Covid-19 eredetét.

Fotó: STR / AFP

Februárban a WHO által Kínába küldött csoport arra a következtetésre jutott, hogy a vírus eredete a denevérekhez köthető, azonban további vizsgálatok elvégzését sürgették. Kína továbbra is határozottan tagadja azokat a vádakat, miszerint a vírus laborszökevény lenne. 

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti ügyekért felelős igazgatója szerint a Sago kutatómunkája az utolsó nagy lehetőség lehet a vírus eredének felkutatására. 

A 2021. februárjában végzett kutatásokkal kapcsolatban a WHO elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz elmondta, hogy a munkát nehezítette, hogy Kína nem bocsátott rendelkezésre elegendő adatot a vizsgálatok elvégzéséhez.

Az új kutatócsoport tagjai között hat olyan szakértő is szerepel, aki a korábbi vizsgálóbizottsággal járt már Kínában. Gebrejeszusz elmondta, hogy a Sago célja a koronavírus mellett más veszélyes kórokozók eredetének felderítése is, ugyanis az új vírusok származásának felkutatása kulcsfontosságú a jövőbeli járványok megelőzése érdekében.