Közélet

Számos ország a Covid-járvány származásának független vizsgálatát kéri

Az Egyesült Államok mellett jó néhány ország kételkedik a Kína által a WHO-nak biztosított adatok hitelességében.

Az Egyesült Államok mellett több mint egy tucat ország – Ausztrália, Csehország, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Észtország, Izrael, Japán, Kanada, Lettország, Litvánia, Norvégia és Szlovénia is – aggodalmát fejezte ki az Egészségügyi Világszervezet által vezetett kínai misszió miatt.

Állításuk szerint a koronavírus-járvány eredetét feltáró vizsgálatokhoz a kínai hatóságok nem bocsátottak rendelkezésre teljes hozzáférést a szükséges adatokhoz – adta hírül a The Wall Street Journal.

A nyilatkozatot kiadó országok átlátható és független elemzésre és értékelésre szólítottak fel.

Egyes vélekedések szerint a járvány egy kínai laboratóriumból szabadult ki, azonban a WHO Vuhanban is kutatásokat végző csapatának jelentése ezt nem erősítette meg.

A WHO főigazgatója ugyanakkor bejelentette, hogy kész további szakértőket bevonni a vizsgálatokba a szóban forgó elmélet kivizsgálása érdekében.

Fotó: Dursun Aydemir / POOL / Hans Lucas/ AFP

Tedrosz Adhanom Ghebreyesus nyilatkozatára Kína úgy reagált, hogy

a kérdés átpolitizálása csak hátráltatja a Covid-19 származásának felkutatását.

A WHO-jelentése körüli üzengetés egy újabb diplomáciai csatatér az Egyesült Államok és Kína közötti, az utóbbi időben egyre feszültebbé váló viszonyban.

A Fehér Ház sajtótitkára szerint a WHO anyagából hiányoznak lényeges adatok, amely az információhoz való hozzáférés megnehezítését támasztja alá.

Nem hisszük, hogy a nyilvánosságra került eredmények megfelelnek a valóságnak, és jól bemutatják a járvány globális közösségre gyakorolt hatását, emiatt további, előremutató lépéseket szorgalmazunk.

– nyilatkozta Jen Psaki.

Fotó: Saul Loeb / AFP

A WHO missziójának célja az volt, hogy a vírus eredetének vitás kérdései tisztázásra kerüljenek. A kutatócsoport ugyanakkor jelentős korlátokkal szembesült, a kínai kutatók nem voltak hajlandók átadni az egészségügyi világszervezet szakembereinek a kért nyers adatokat. Erre az országok közös nyilatkozata is kitért.

Az is sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a WHO missziója később kezdődhetett el, hogy korlátozott adatmennyiséggel dolgozhatott.

Az ilyen tudományos misszióknak képesnek kell lenniük arra, hogy független és objektív megállapításokat tegyenek, és ez alapján tényleges ajánlásokat fogalmazzanak meg, ehhez az kell, hogy a kutatók megfelelő körülmények között végezhessék munkájukat

– szerepel az állásfoglalásban.

A járvány eredetével kapcsolatos vizsgálatok előre haladásához további információkra, időrendben történő hozzáférésekre, és az összes releváns helyszín kivizsgálására lenne szükség, ezen kívül emberi és állati adatokra, szerológiai vizsgálatokra és vérmintákra is.

Ugyanakkor sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nyilatkozata nem említette a vírus laboratóriumi eredetének lehetőségét.

Tedrosz a jelentés publikálásakor azonban nem vetette el ezt a forgatókönyvet sem.

Bár a csapat arra a következtetésre jutott, hogy a laboratóriumból való elszabadulás a legkevésbé valószínű hipotézis, ugyanakkor ennek vizsgálata is további kutatásokat igényelne

– mondta ennek kapcsán a WHO főigazgatója. Hozzátéve hogy ehhez hajlandó lenne további szakembereket és erőforrásokat is bevetni.

járvány koronavírus WHO Kína pandémia
Kapcsolódó cikkek