November elején megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a Fehér Ház egészségügyi szakemberei.

A tervek szerint a körülbelül 28 millió gyermek beoltását azonnal megkezdik, 

amint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt ad a csökkentett adagú Pfizer/BioNTech-vakcina sürgősségi felhasználására az 5 és 11 év közötti gyermekek körében. A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció szerint ez november első hetében megtörténhet.

A Pfizer október első hetében nyújtotta be az FDA-hoz az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét. 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet tanácsadó bizottsága előreláthatólag jövő kedden ülésezik, hogy megvitassa a vakcinával kapcsolatos kérelmet. A szervezet már korábban közölte, hogy gyorsan el akarják végezni a beadvány vizsgálatát. Ez stratégiailag kulcsfontosságú, hogy csökkenteni tudjuk a vírus hatását az Egyesült Államokban

mondta szerdán Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója. 

Fotó: Shutterstock

A szakember ismertetett egy friss tanulmányt is, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyermekek ugyanolyan könnyen továbbadják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. 

Ha be tudjuk oltani a 28 millió gyermek túlnyomó részét, úgy gondolom, az nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében

tette hozzá Fauci.

A Fehér Ház szakértői arról is beszámoltak, hogy már beszerezték a szükséges mennyiségű oltást a gyermekek számára, és azt tervezik, hogy a speciálisan csomagolt gyermekvakcinát több mint 25 000 gyermek- és felnőttorvosi rendelőben, kórházban, gyógyszertárban, közösségi egészségügyi központban, valamint iskolában teszik elérhetővé. Ezenkívül mint mondták egy felvilágosító kampányt is terveznek, amelynek keretében tájékoztatnák a szülőket.

Jeff Zients, a Fehér Ház Covid–19-munkacsoportjának vezetője szerdán arról számolt be, hogy amennyiben a vakcina megkapja a jóváhagyást az első héten 15 millió adagot osztanak szét. A kormány tervei szerint egy képlet alapján osztják el az oltásokat a különböző államok között, attól függően, hogy mennyi 5 és 11 év közötti gyermek él az adott területen.

Az egészségügyi szakemberek nem számítanak arra, hogy a családok már az engedélyezést követő első héten beoltatják gyermekeiket. Egy friss felmérés szerint az Egyesült Államokban a szülők körülbelül 30-35 százaléka szeretné, ha gyermeküket azonnal immunizálnák.

Az Egyesült Államokban körülbelül 219 millió 12 éves vagy annál idősebb állampolgár, vagyis a teljes lakosság 66 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást. Csaknem 190 millióan a védettséghez szükséges összes dózis felvették.