Felkérte a testület jogi szolgálatát David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt – olvasható az elnök sajtóirodájának szerdai közleményében.

Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP

Sassoli azután fordult az EP jogi szolgálatához, miután a testület jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága (JURI) szerdán megszavazta a bírósági eljárás megindítását, és az elnökök értekezletének szerdai ülésén a képviselőcsoportok vezetőinek többsége is támogatta ezt a lépést. A tanácskozás után a parlamenti elnök újságíróknak azt mondta: 

Azok az uniós tagállamok, amelyek megsértik a jogállamiságot, nem kaphatnak uniós forrásokat. Tavaly az EP keményen küzdött egy olyan mechanizmusért, amely biztosítja ezt, az Európai Bizottság azonban eddig vonakodott ennek alkalmazásától.

Továbbá arról is beszélt, hogy az Európai Unió a demokrácia és a jogállamiság elveire épülő közösség, és amennyiben ezen elvek sérülnek valamelyik tagállamban, úgy védelmük érdekében az EU-nak fel kell lépnie. Levele emellett világossá teszi, hogy az EP visszavonja az eljárást, ha az Európai Bizottság elindítja a mechanizmus aktiválását.

A rendelet szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus 

akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései sértik az Európai Unió pénzügyi érdekeit. 

A jogszabály nemcsak egyedi esetekben, hanem akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére.