Utoljára május közepén regisztráltak annyi koronavírus-fertőzöttet Németországban, mint most szombaton. Ezzel az országban az új fertőzések száma elérte a százezrenkénti százat az elmúlt hét nap során, ami a járvány korábbi szakaszában szigorú korlátozások bevezetését hozta maga után.

Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint 

azonban most, hála az oltásoknak, Németország sokkal jobban meg tud birkózni a magas esetszámmal, 

ám néhány korlátozás azért tavaszig megmarad, mint például a maszkviselés vagy az oltatlanok beltéri tevékenységeinek a korlátozása – írja a Reuters.

Fotó: Shutterstock

A hétnapos új esetek aránya – ami augusztusig a német védelmi intézkedésekkel kapcsolatos döntéshozatal alapját adta – a pénteki 95-ről szombatra 100 fölé nőtt a Robert Koch Intézet adatai alapján. Szombaton ugyanis 15,145 új esetet jelentettek, ami 4,196-tal több az egy héttel korábbinál és 86-an belehaltak a betegségbe. Az áldozatok száma így 95,077-re nőtt az országban.

Mindeközben az ország 16 tartományának vezetői arról tárgyalnak, hogy a szükségállapot november 25-i lejártát követően hogyan menjenek tovább, lévén 

a szükségállapot vége automatikusan megszünteti a korlátozásokat is.

Spahn szombaton arról beszélt, hogy a szükségállapot végének nem feltétlenül kellene a maszkviselési kötelezettségek és a védettségi igazolással kapcsolatos követelmények megszűnését is jelentenie.

Mint elmondta, bár nyilvánvaló, hogy most magasabb fertőzöttség sem feltétlenül terheli le túlságosan az egészségügyi rendszert és tavaszra akár visszatérhetünk a normalitáshoz is, 

néhány kevésbé átoltott tartományban, mint például Szászország vagy Türingia már most látható a kórházak terhelésének növekedése.

Németországban a lakosság kétharmada van túl az oltás mindkét dózisán.