Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szakértői tanácsadó testülete kedden rábólintott arra, hogy az 5 és 11 év közötti gyermekek is megkaphassák a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – közölte kedden az amerikai sajtó.

A bizottság szavazása egyhangú, 17:0 arányú volt, egy tartózkodás mellett, a vakcina engedélyezésének kérdésében. Azonban az FDA nem köteles a testület ajánlásának megfelelően eljárni, ám a legtöbb esetben így tesz. Néhányan a testületből azonban úgy gondolják, az ajánlás túl általános, hiszen

lehetséges, hogy a fertőzésen már átesettek számára egy adag is elég lenne.

Fotó: Stefani Reynolds / POOL / AFP

A Pfizer az 5 és 11 évesek számára fejlesztett oltóanyag kutatási eredményeit szeptember végén, sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét pedig október első hetében nyújtotta be az FDA-hoz. A gyógyszerfelügyelet már előzetesen jelezte, hogy szeretnék a beadvány vizsgálatát minél gyorsabban elvégezni. A szervezet arra jutott, hogy a vakcina előnyei egyértelműen meghaladják a kockázatokat, jelezve, hogy az FDA szakemberei kedvezőnek ítélték a kísérleti adatokat.

A Pfizer múlt heti tájékoztatóján közzétett tanulmánya kimutatta, hogy az általuk kifejlesztett vakcina kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közötti gyermekek számára, valamint 

csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében.

Döntés a következő napokban érkezhet a vakcina felhasználásáról, majd az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) november 2-i ülése következik, ahol várhatóan javaslatot tesznek az oltóanyag alkalmazására. Ezt követően kezdődhet az oltási kampány.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója kulcsfontosságúnak nevezte a gyermekek beoltását. A szakember ismertetett egy tanulmányt is, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyermekek ugyanolyan könnyen továbbadják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. 

Ha be tudjuk oltani a 28 millió gyermek túlnyomó részét, úgy gondolom, az nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében

– közölte a szakember.

A Fehér Ház szakértői arról is beszámoltak, hogy már beszerezték a szükséges mennyiségű oltást a gyermekek számára, és azt tervezik, hogy a speciálisan csomagolt gyermekvakcinát több mint 25 000 gyermek- és felnőttorvosi rendelőben, kórházban, gyógyszertárban, közösségi egészségügyi központban, valamint iskolában teszik elérhetővé. Ezenkívül – mint mondták – egy felvilágosító kampányt is terveznek, amelynek keretében tájékoztatnák a szülőket.