Megkezdődtek csütörtökön a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányalakítási tárgyalásai a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP).

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Lars Klingbeil, a szociáldemokraták főtitkára bizakodónak mutatkozott a háromoldalú egyeztetések megindulása előtt. "Nem is gondolok arra, hogy nem jöhet össze" — hangoztatta Klingbeil a ZDF német közszolgálati televízió műsorában.
Bennfentesek szerint az előzetes egyeztetések legfeljebb tíz napot vehetnek majd igénybe.

Volker Wissing, az FDP főtitkára a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva ugyanakkor azt mondta, hogy amennyiben zátonyra futnának a megbeszélések a szociáldemokratákkal, úgy pártja továbbra is nyitott marad a Jamaica-koalícióra, vagyis a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kormányalakítására a Zöldekkel és az FDP-vel.

Az SPD, a Zöldek és az FDP vezetői már mind egyeztettek külön-külön egymással, de közös hármas megbeszéléseket csak csütörtökön kezdték meg a kormányalakításról. 

Az SPD vasárnap jelezte, hogy készen áll a koalícióra a két kisebb párttal.

 

A szeptember 26-i választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, a második a CDU/CSU szövetsége lett, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett.

A két párt folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, azzal a különbséggel, hogy nem az SPD, hanem a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. Ezt azonban egyikük sem szorgalmazta, ezért a szociáldemokraták a 14,8 százalékkal a harmadik helyen álló Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik liberális FDP-t igyekeznek megnyerni koalíciós partnernek. Ez lenne az első, három pártból álló német szövetségi kormány a második világháború óta.