Megállapodott egymással az (EU) és Irán abban, hogy a következő napokban folytatják az Irán nukleáris programját szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodás helyreállításáról szóló tárgyalások felélesztését célzó egyeztetéseket Brüsszelben – közölte csütörtökön az iráni külügyminisztérium. 

Fotó: ATTA KENARE / AFP

Csütörtökön az iráni fővárosba, Teheránba érkezett Enrique Mora európai uniós főtárgyaló, aki az új iráni főtárgyalóval, Ali Bagheri külügyminiszter-helyettessel egyeztetett az ügyben. Az iráni tárca közleménye szerint Mora a találkozón kifejtette: az EU kész együttműködni Iránnal és más szereplőkkel a tárgyalások folytatása érdekében, hogy egy minden fél által elfogadható eredményt érjenek el. Az uniós főtárgyaló még a találkozó előtt a Twitteren úgy fogalmazott: "kulcsfontosságú, hogy folytassuk a tárgyalásokat ott, ahol júniusban abbahagytuk, folytatandó a diplomáciai munkát". 

A külügyminisztérium közleményében Bagheri mindazonáltal bírálta az EU-t amiatt, hogy szerinte az integrációs szervezet nem teljesíti az atomalkuból fakadó kötelezettségeit. 

A beszámoló szerint a Morával közös találkozón az iráni főtárgyaló kétségbe vonta az Egyesült Államok azon szándékát, hogy eleget tegyen kötelezettségvállalásainak az iráni nukleáris megállapodás keretében. Bagheri mindazonáltal hangsúlyozta: Irán mindig kész részt venni olyan komoly tárgyalásokban, amelyek gyakorlati eredménnyel is járnak, nem csak papíron szereplő megállapodáshoz vezetnek. 

A találkozóra egy nappal azután került sor, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte: Washington kész "más megoldásokat" keresni Iránnal, egyúttal figyelmeztetett, hogy telik az idő. 

Az osztrák fővárosban április elején tárgyalások kezdődtek arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ben kötött hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az atomalkut 2018-ban Donald Trump előző amerikai elnök egyoldalúan felmondta azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében feloldott szankciókat Irán ellen. Teherán válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségeinek teljesítését. 

Az egyeztetéseket szünet követte azután, hogy Iránban júniusban új elnököt választottak Ebráhim Raiszi személyében, akit augusztusban iktattak be tisztségébe.