Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) három évvel ezelőtt egy olyan szakképzés létrehozását tűzte ki célul, amely versenyképes képzést biztosít, elhivatottságra nevel és vonzó a tehetséges fiatalok számára; az utóbbi évek eredményei visszaigazolták, hogy 

az új szakképzési stratégia működik 

mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Euroskills Graz 2021 versenyen Magyarországot képviselő fiatalok és az őket felkészítők elismerése alkalmából rendezett eseményen kedden Budapesten.

Fotó: Shutterstock

A miniszter felidézte, egy hónappal ezelőtt Grazban rendezték a Szakmák Európa Bajnokságát, ahol 31 ország közel 400 tehetsége mérte össze szakmai tudását 38 különböző szakmában.
Magyarországot 21 szakmában 26 versenyző képviselte, akik rendkívül eredményesen szerepeltek, ugyanis a magyar résztvevők 5 aranyéremmel, 4 ezüstéremmel, 3 bronzéremmel és 7 kiválósági éremmel tértek haza ismertette a miniszter, aki szerint már önmagában a versenyre való készülés, a válogatóversenyeken való megfelelés is komoly teljesítményt igényelt.
Palkovics László arra is rámutatott, hogy a magyar versenyzőket több szakmában is díjazták, 

van közöttük kertépítő, szépségápoló, épületasztalos, webfejlesztő, informatikai rendszerüzemeltető, bútorasztalos, festő, fodrász, grafikus, virágkötő, víz-, gáz- és fűtésszerelő, de idetartozik a mechatronika és az ipari robotika területe is.

A miniszter emlékeztetett, Magyarországot 2018-ban érte a megtiszteltetés, hogy első közép-kelet-európai országként adjon otthont a Szakmák Európa-bajnokságának.
A rendezvény végén a díjazottak Palkovics Lászlótól és Pölöskei Gábornétól, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkárától vehették át az okleveleiket.

Az ITM azt közölte: 

a minisztérium a 19 érmes versenyzőnek bruttó 29 millió forintot ajánl fel eredményük elismeréseként.