Még az év vége előtt sor kerülhet Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök között, igaz, csak virtuálisan, hiszen Hszi a koronavírus-járvány kezdete óta nem hagyta el az országot – írja a Reuters.

Fotó: MANDEL NGAN és Anthony WALLACE / AFP

A találkozóról szóló megállapodást Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi, politbüró tag zürichi, hat órás megbeszélésen sikerült tető alá hozni. 

A találkozó lehetősége már a két elnök szeptemberi telefonbeszélgetésén is szóba került, ám Kína akkor nemet mondott az ötletre. 

Sullivan és Jang megbeszélése után azonban most mind a két fél konstruktívnak és őszintének nevezte a megbeszélést, ellentétben a két diplomata márciusi, alaszkai találkozójával mely nem hozott áttörést a két ország közötti feszült viszonyban. A találkozó időpontjáról és részleteiről még nem született megállapodás, de az elvi egyetértést, hogy az még az idei évben sorra kerüljön mind a két ország osztja.

A két szuperhatalom közötti feszültség azonban továbbra is fennáll, ám John Psaki, fehér házi szóvivő szerint a zürichi megbeszélés tartalmasabb volt mint a két ország közötti korábbi tárgyalások és modellként szolgálhat a jövőbeni megbeszélésekre. A szóvivő szerint szilárd helyzetet próbálnak teremteni a két ország között, mely lehetővé teszi az intenzív versenyt, de azt felelősen menedzseli.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Jang arról beszélt, hogy 

a két ország közötti konfrontáció mind a két fél és a világ számára is káros lenne 

és egyetértés született abban is, hogy szükséges a stratégiai kommunikáció erősítése és a konfliktus és konfrontáció elkerülése.

A két ország közötti súrlódások nem új keletűek, az utóbbi időben a Tajvan környékén egyre fenyegetőbben fellépő Kína borzolja a kedélyeket, melynek kapcsán Biden kedden arról beszélt, hogy a szeptemberi telefonbeszélgetés során megállapodtak, hogy tartják a "tajvani megállapodást", melynek keretében az Egyesült Államok hivatalosan Kínát ismeri el  szigetország helyett, cserébe viszont a szigetország helyzetének békés megoldását várja el.

A szuperhatalmak közötti viszonyt a kereskedelmi vita is rombolja, melynek kapcsán Katherine Tai kereskedelmi főképviselő hétfőn ismertette a még Trump által kötött megállapodás felülvizsgálatának eredményeit, mely szerint az ázsiai ország nem tartotta magát az egyezményhez. Tai azt ígérte hétfőn, hogy számon fogja kérni Pekinget a mulasztások miatt.