Közélet

Véget ért az amerikai-kínai külügyminiszteri tárgyalás

Kemény és közvetlen megbeszéléseket folytattak, amelyek építő jellegűek és hasznosak voltak, ám diplomáciai áttörést egyelőre nem hoztak.

Kemény és közvetlen megbeszéléseket követően véget ért pénteken az alaszkai Anchorage-ben az amerikai és a kínai diplomácia vezetőinek kétnapos találkozója, amely az első volt Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta.

Az egyeztetések a világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültségek mélységét mutatták a Biden-korszak elején.

A csütörtökön kezdődött találkozón a felek ritka és heves indulatokkal feszültek egymásnak, amikor nyilvánosan, televíziós kamerák előtt is élesen bírálták a másik politikáját.

A megbeszélések nem hoztak diplomáciai áttörést – ahogyan az várható volt –, de a vita heve azt sugallta, hogy a két országnak kevés közös mondandója van ahhoz, hogy helyreálljon az évtizedek óta legalacsonyabb szintre süllyedt kapcsolatrendszer.

Fotó: Frederic J. Brown/AFP

A mostani egyeztetéseket megelőzően amerikai tisztviselők a szövetséges Japánban és Dél-Koreában vettek részt tárgyalásokon. Ezeken a megbeszéléseken Washington számos olyan lépést tett, amely azt mutatta, hogy határozott álláspontot képvisel. Peking ugyanakkor hasonló határozottsággal figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy nem fog meghátrálni.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója nem sokkal azt követően, hogy a kínai küldöttség távozott, újságíróknak azt mondta:

kemény és közvetlen tárgyalásokat vártunk, és pontosan ez történt.

A kínai delegáció tagjai anélkül mentek el a szállodából, hogy nyilatkoztak volna újságíróknak. Jang Csie-csi, a kommunista párt külügyekért felelős vezetője később a CGTN kínai székhelyű nemzetközi hírcsatornának azt hangoztatta, hogy a megbeszélések építő jellegűek és hasznosak voltak, „de természetesen még mindig vannak nézeteltérések”.

Hozzátette:

Kína határozottan meg fogja védeni a nemzeti szuverenitást, a biztonságot és a fejlődést.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arról beszélt, nem lepte meg, hogy az Egyesült Államok „védekező választ” kapott Kínától, miután felvetette a kínai emberi jogi visszaélésekről szóló vádakat Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület, Tibet és Hongkong vonatkozásában, valamint a kibertámadásokkal és a Tajvanra gyakorolt nyomással kapcsolatban.

Blinken szerint ugyanakkor a két fél érdekei átfedik egymást Irán, Észak-Korea, Afganisztán és az éghajlatváltozás terén is. Az amerikai külügyi tárca vezetője úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok elérte azt, amiért elment a találkozóra.

A gazdaság, a és a technológia terén elmondtuk partnereinknek, hogy ezeket a kérdéseket a kongresszussal, szövetségeseinkkel és partnereinkkel szorosan egyeztetve vizsgáljuk meg, és úgy fogunk továbblépni, hogy teljes mértékben megvédjük és előmozdítjuk munkavállalóink és vállalkozásaink érdekeit

- fejtette ki Blinken.

A kínai állami televízió idézte Vang Ji külügyminisztert, aki kiemelte: közölték az amerikai féllel, hogy Kína szuverenitása elvi kérdés, ne becsüljék alá Peking eltökélt szándékát, hogy megvédi azt.

tárgyalás USA Joe Biden külügyminiszter Kína Jang Csie-csi Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek