Miközben a Tajvan és Kína közötti kapcsolatok évtizedes mélypontra jutottak, a kínai hadsereg akár már 2025-re képes lehet széleskörű inváziót indítani a szigetország ellen – közölte Cseu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter szerdán.

Fotó: Liu Zaiyao / XINHUA / Xinhua via AFP

A miniszter a különleges katonai kiadásokról döntő parlamenti bizottság előtti felszólalásában elmondta azt is, hogy péntek óta, alig négy nap alatt közel 150 kínai katonai légijármű hatolt a sziget légterébe, ráadásul úgy gondolja, hogy a felemelkedő szuperhatalom már most is képes lenne az invázióra, ám egyelőre más dolgokat is figyelembe kell vennie.

Noha az Egyesült Államok hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn a szigettel, ám Tajvan legnagyobb fegyverszállítója, és rendszeresen küld hadihajókat a Tajvani-szorosba a szabad hajózás elvének demonstrálására.

Peking szerint a feszültségért Washington Tajvannal kapcsolatos politikája a felelős. A szigetország védelmi minisztériuma szeptemberben közzétett elemzése kiemeli, hogy Kína hadserege képes lenne megbénítani a teljes tajvani védelmi rendszert, a szigetre beszivárgott kínai kémek pedig jelentős károkat tudnának okozni a gazdasági infrastruktúrában.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.

Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki az erővel való egyesítés lehetőségét sem.