Görögországban a kormány csütörtökön rendeletben kötelezte a magánorvosokat az ország öt északi régiójában, hogy vállaljanak részt a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában.

Athén az egy hónapra szóló rendeletet az állami egészségügyi rendszerre nehezedő terhek enyhítésének céljával indokolta.

A nap folyamán megszólal Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök, aki várhatóan az oltás felvételére buzdítja az embereket.

Fotó: Shutterstock

November elején a kormány szigorított a beoltatlanokra vonatkozó rendelkezéseken, az érintettek november 6-tól csak negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be a zárt közintézményekbe, így a kormányhivatalokba is, valamint a bankokba, a fodrász- és egyéb üzletekbe.

A közel 11 milliós ország lakosságának körülbelül 61 százaléka kapta meg az összes szükséges oltást, jóllehet a hatóságok korábban azt remélték, hogy ez az arány az őszre eléri a 70 százalékot.

Görögországban a koronavírussal fertőzöttek száma rekordokat dönt: 

szerdán 6682 új fertőzöttet és 87 halálos áldozatot jelentettek, így a járvány kezdete óta már 853 841 fertőzöttről és 17 012 halottról tudni.

Önként zárnak be a görög éttermek és kávézók

Drasztikus lépésre szánták el magukat a görögök, a vendéglátósok önként zárják be az éttermeiket és a kávézóikat. Az akcióval a koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakoznak, amely a lakosság több mint egyharmadát érinti, főként az oltatlanokat. Továbbá pénzügyi támogatást is várnának a szigorítások okán kieső jövedelmek miatt.