A Magyar Nemzeti Bank Facebook oldalán tette közzé gondolatait Matolcsy György jegybankelnök a Project Syndicate oldalon megjelent A körforgásos gazdaság felnő című írásról, melyet Andrew Sheng és Xiao Geng írt.

Matolcsy kiemeli, hogy az Európai Unióban a gyártási költségek 40 százalékát a nyersanyagok adják és az unió a kritikus fontosságú 54 nyersanyag 90 százalékát többnyire kínai eredetű importból fedezi.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTi / MTI

Felhívja a figyelmet arra is, hogy egy termék környezeti hatásának 80 százaléka már a tervezőasztalon eldől, ezért csak a tervezők adhatják vissza a jövőnket, mégpedig azzal, ha fenntartható termékeket hoznak létre.

Ennek ellenére nincs olyan ösztönző, kötelező protokoll, pénzügyi szabályozás vagy kormányzati szakpolitika, amellyel a „vedd meg és termelj hulladékot” idejétmúlt modelljét már a gyökerénél, a tervezés szakaszában kiirtaná.

Matolcsy szerint az EU tervei rendkívüli mértékben nélkülözik a változáshoz szükséges ambíciót, azok alkalmazásával a közösség gazdasága 2030-ra csak 0,5 százalékos további bővülést ér el, ami 700 ezer új munkahelyet teremt. Ez kevesebb mint az Egyesült Államok gazdaságának egy havi termelése.

A jegybank elnöke szerint az EU-nak az Európai Egyesült Államok vágyálma helyett ezen a téren kellene lépnie, hogy globálisan újra versenyképessé váljon.