Újraválasztotta szerdán a japán parlament alsóháza miniszterelnöknek Kisida Fumio japán kormányfőt, miután a politikus által vezetett Liberális Demokrata Párt ismét győzelmet aratott az október végén tartott választásokon.

Kisida szerdán bemutatta a választások utáni kormányát, amely az új külügyminisztert leszámítva változatlan. 

Ezzel párhuzamosan új gazdaságélénkítő csomag is készül.

A külügyi tárcát ezentúl Hajasi Josimasza vezeti majd, miután az eddigi tárcavezetőt a kormánypárt főtitkárává választották.

A 64 éves Kisida szeptemberben vette át a jobboldali konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) – és ennek nyomán a kormány – vezetését, miután elődje, Szuga Josihide miniszterelnök nem indult újra az elnöki posztért. Kisidával az élen az LDP elsöprő győzelmet aratott az október 31-i választásokon.

Fumio Kishida és Jamagucsi Nacuó, a Kómeitó párt vezetője köszönti egymást, miután a japán miniszterelnököt 2021. november 10-én újraválasztották  Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Hajasi, aki a Harvardon tanult, már több miniszteri posztot is betöltött, többek között a védelmi, az oktatási és a mezőgazdasági miniszterit.

Kisida első számú feladata várhatóan az lesz, hogy az év végéig elfogadja a pótköltségvetést, amely a koronavírus-járvány miatt kezdeményezett óriási gazdaságélénkítő csomagba illeszkedik.

Az LDP-nek és szövetségesének, a jobbközép Kómeitónak többé-kevésbé sikerült megőriznie pozícióit az október 31-i parlamenti választásokon, a végleges eredmények szerint összesen 295 mandátumot, szemben azzal, hogy az előző törvényhozásban 305 képviselőjük volt.

A parlament 465 fős alsóházában mindössze 45 a nők száma, és a 21 tagú kormányban csupán három nő kapott tárcát.