A japán kormány újabb, 30 ezer milliárd jenes (egy jen 2,74 forint) gazdasági ösztönzőcsomagot fontolgat a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére. A Kyodo hírügynökség jelentése szerint ennek az összegnek majdnem a felét, 14 500 milliárd jent valamilyen formában már a múlt évi költségvetésben biztosították, ennek ellenére szükség lesz újabb felvételére is. A kormányt szorítja az idő, egyszerre kell benyújtani a parlamentnek a „rendes” és a pótköltségvetést az április elején kezdődő új pénzügyi évre. A pótlólagos kiadásokról ugyanis a koalíciós pártok általában már októberben megegyeznek, az idén azonban ezt a menetrendet felborította a hónap végén rendezett parlamenti választás.

Fotó: OLI SCARFF / AFP

Kisida Fumio miniszterelnök még a választást megelőzően megígérte, hogy segítségre elsősorban a járvány által leginkább sújtott háztartások számíthatnak. A kormányt alkotó pártok már korábban megállapodtak abban, hogy

minden 18 éven felüli japán százezer jent kap, és a kisebbik koalíciós partner, a konzervatív Komeito ugyanekkora összeget adna a családoknak is minden gyerek után.

Utóbbi 2000 milliárd dolláros kiadást jelentene, de nem minden elemző ért egyet abban, hatékony lenne-e ez az intézkedés a fogyasztás felpörgetésében, márpedig erre szüksége lenne a gazdaságnak. Több szakértő, köztük Minami Takesi, a Norincsukin Kutatóintézet vezető közgazdásza is úgy véli, a családok egy része a gyerekek után fizetendő pótlólagos támogatást inkább elteszi majd, ahelyett, hogy elköltené. Pedig a növekvő alapanyagárak és az ellátási láncok zavarai mellett jelentős részben a visszafogott fogyasztás az egyik oka, hogy elemzők szerint a gazdaság a harmadik negyedévben a korábban jelzettnél is nagyobb mértékben, évesített szinten 0,8 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben az előző három hónapban mért 1,9-es növekedés után. A GDP-adatot jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A kormányzat azonban abban bízik, hogy az év utolsó három hónapjában felpöröghet a fogyasztás, miután szeptember végén feloldották a járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Az oltási kampány felgyorsításának köszönhetően jelentősen csökkent a fertőzések és a halálozások száma is a szigetországban, tavaly augusztus óta vasárnap fordult elő először, hogy egyetlen, koronavírus okozta halálesetet sem jelentettek. Jelenleg már a lakosság több mint 70 százaléka megkapta a vakcina mindkét adagját, a jövő hónapban kezdik az emlékeztető oltások beadását. A járvány következtében több mint 18 ezer ember halt meg a 125,8 millió lakosú szigetországban.

Szeptemberben azonban még egymást követő harmadik hónapban csökkent a többek között a gyáripari termelés, a foglalkoztatás és a kiskereskedelmi forgalom adataiból összeállított, az aktuális gazdasági helyzetet mutató index, amely augusztushoz képest 3,8 ponttal, 87,5 pontra csúszott. Ez volt a legnagyobb visszaesés 2020 májusa óta. A kormány ezért hétfőn – 2019 augusztusa óta először – csökkentette a gazdasági feltételekről alkotott véleményét, „javulóról” „gyengülőre”. Az év további részében azonban a főbb kockázatokat a külső tényezőkben, így többek között a globális ellátási lánc zavaraiban és a kínai gazdaság lassulásában látják. Előbbi hatásainak enyhítésére Kisida hétfőn ígéretet tett a gazdaság biztonságának erősítésére, többek között a hazai félvezetőgyártás felpörgetésére. A Reuters szerint ez azt jelenti, hogy a kormány valószínűleg állami támogatást nyújt a tajvani TSMC kumamotói csipgyárának építéséhez, amelynek a becsült költsége 1000 milliárd jen.