Az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) közölte, hogy a Gamaleja Központ már megkezdte a Szputnyik új, omikron variáns elleni változatának fejlesztését, bár ez eddig használt oltóanyagról is azt mondják, hogy hatékony az először Dél-Afrikában észlelt mutánssal szemben.

Ha újfajta vakcinára van szükség, az új Szputnyik-változat 45 napon belül készen állhat a tömeges gyártásra

– áll az RDIF közleményében.

Kirill Dmitrijev, a RDIF vezérigazgatója úgy vélekedett, szükség esetén 100 millió adag módosított Szputnyik V-t gyárthatnak le február végére. 

Mint mondta, a fejlesztők készek a vírus bármelyik változatához hozzáigazítani az oltóanyagot, de például a delta esetében erre nem volt szükség.

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Eközben Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója azt mondta, hónapokba telhet, mire piacra kerülhet a cég múlt pénteken bejelentett, omikronra fejlesztett emlékeztető oltása. A Pfizer és a BioNTech ugyanezen a napon azt közölte, két hét múlva derül ki, módosítható-e megfelelően vakcinájuk. Utóbbi gyártó korábban úgy nyilatkozott, száz napon belül le tudja szállítani az új oltóanyag első dózisait.

A MedicalXpress cikke szerint múlt héten az RDIF azt állította, hogy a Szputnyik V hosszabban nyújt védelmet a koronavírus ellen, mint az mRNS-vakcinák: 6-8 hónapon át 80 százalék a hatékonysága a második adag beadását követően. Állításukat nem támasztja alá független kutatás.

A Szputnyik V-t tavaly augusztusban engedélyezte Oroszország még azt megelőzően, hogy a klinikai kísérletek harmadik fázisát elvégezték volna az oltással. Ez aggodalmat keltett a szakértők körében, de a vakcina azóta biztonságosnak és hatékonynak bizonyult, a Lancetben publikált jelentés szerint 90 százalék fölötti hatékonyságú védelmet ad. Az RDIF közlése szerint 71 országban használják az oltóanyagot, melynek regisztrációs folyamata zajlik az Európai Unióban is. Magyarországra kétmillió adagot szállítottak a Szputnyik V-ből.

Az orosz operatív törzs adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 32 468-tal – ez a legkisebb szám október 15. óta – 9 636 881-re emelkedett.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1229-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma 275 193-ra nőtt Oroszországban.

A felépültek száma 33 442-vel 8 329 253-ra gyarapodott. Az országban 1 032 435 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 224,9 millió, az elmúlt napon pedig 369 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 768 641 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.