A Romániai Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókja a Drop kerékpáros futárcéggel összefogva elindította az „Elsősegély két keréken” nevű programot, melynek keretében több kolozsvári biciklifutár kapott elsősegélynyújtási képzést – írja a Transindex.

A program úgy jött létre, hogy a Drop cég egyik futára önkéntes a Máltai Szeretetszolgálatnál, és e kapcsolatnak köszönhetően a cég és a szervezet leült beszélgetni, hogy mit tudnának közösen tenni. A szeretetszolgálat több típusú képzést tudott felkínálni, viszont a futárok beszámoltak arról, hogy évente több balesetet látnak, így számukra nagyon hasznos lenne az elsősegélynyújtás. 

Romániában évente 70 ezer ember hal meg közúti balesetben, mert nem kapnak elsősegélyt, 

illetve további ezrek sokkal súlyosabb egészségügyi következményekkel kénytelenek számolni, mint ahogy azt a körülmények indokolnák, egyszerűen azért, mert túl későn történt meg a sürgősségi beavatkozás. 

Az oktatási rendszerből teljesen hiányzik ilyen jellegű képzés, 

az ország lakosságának többsége csak esetlegesen és véletlenszerűen van tisztában a szükséges beavatkozásokkal, elvétve van gyakorlati tapasztalata az elsősegélynyújtás eljárásairól.

A Drop kerékpáros elsősegélynyújtó futárjai Kolozsváron

Fotó: Máltai Szeretetszolgálat

Erre a valóságos igényre érkezett válaszként ez a program, hogy a biciklifutárokat képessé kell tenni arra, hogy gyorsan és helyesen be tudjanak avatkozni egy közúti baleset esetében, és elsősegélyt nyújtsanak. A Máltai Szeretetszolgálatnak 30 éves tapasztalata van intervenciókban és képzésekben, míg a Drop nagyon sok futárral rendelkezik, így közösen egy országos szintű hálózatot tudunk kialakítani

– fogalmazott a közlemény szerint Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat aligazgatója. 

A gyors beavatkozásra felkészített futárok Kolozsváron már felbukkanhatnak a forgalomban. A futároknál van egy kis elsősegélynyújtó csomag, amelyben a legalapvetőbb szükséges dolgok vannak,

kötszerek, fáslik, géztamponok, sebtapaszok, olló, kesztyű, fertőtlenítőszer.

A szervezet és a cég úgy döntött, hogy a kolozsvári kísérleti program után folytatják a képzéseket, amíg legalább 80 elsősegélynyújtó futár nem lesz. 

Elsősegély kerékpáron

Fotó: Máltai Szeretetszolgálat

A Drop, amely három biciklifutáros cég összeolvadásának eredménye (Eastride, Sinapseria, és Ciclocurier) Romániában 8 városban aktív. 

A projekt partnere a Maros Bike, akik a futároknak a szükséges felszerelést biztosítják. 

Ezen túlmenően egy hosszú távú célkitűzés lehet, hogy legyen egy olyan internetes alkalmazás –amilyen például Budapesten már működik – amikor a 112-es segélyhívóra érkezik egy bejelentés egy közúti balesetről, akkor az alkalmazáson keresztül a diszpécser tudja értesíteni a legközelebbi futárt, aki tud elsősegélyt nyújtani 

– tette hozzá Pünkösti Zsolt.