A legnagyobb múltra visszatekintő amerikai szótár, a Merriam-Webster is kihirdette az év szavát, néhány nappal a brit Collins szótár után. Előbbi egy háromkarakteres betűszót hirdetett ki győztesnek, az NFT-t. Az amerikaiaknál azonban egyértelműen a "vakcina" viszi a prímet – írja a MarketWatch. A szóra több mint 1000 százalékkal többet kerestek rá idén, mint egy évvel korábban. A legtöbbet keresett szóösszetételek között volt idén az oltástagadó, a megerősítő oltás és az oltási igazolvány is.

A latinból (vaccina) kölcsönzött vakcina szó először 1882-ben bukkant fel az angol nyelvben. A védőoltás (inoculation) szó azonban ennél korábbi, 1714-es keletkezésű.

Fotó: Shutterstock

A Merriam-Webster kimutatása szerint az év minden napjában rendkívül sokat használt szó mögött két, egymáshoz kapcsolódó történek húzódik meg.

Az egyik a tudományos történet, amely arról szól, milyen figyelemre méltó sebességgel sikerült kifejleszteni a koronavírus elleni oltóanyagokat. A másik történet a szabályozásé; ez a vakcina-politikáról és az oltás elfogadásáról, illetve visszautasításáról is szól, amelyet a párt-szimpátia is meghatároz.

Az Oxford English Dictionary, a Websterhez hasonlóan a koronavírus-elleni oltási kampányban találta meg a 2021-es év szavát. A briteknél ez a "vax" lett, a "vaccine" szó közszájon forgó, rövidített változata.

A Merriam-Webster tavaly, a világjárvány, azaz a pandemic szót jelölte az év szavának.