Már a járvány előtti szintet is meghaladták az októberi hónap bevételei az Egyesült Királyság és Írország mozijaiban. A The Guardian anyaga a Cineworld eredményére hivatkozik, amely – az olyan kasszasikereknek köszönhetően, mint a Nincs időnk meghalni, a Dűne és a Venom – 2019 azonos időszakához képest 127 százalékkal magasabb jegypénztári bevételt könyvelhetett el.

A Cineworld az Egyesült Királyságban a Cineworld és a Picturehouse moziláncok, az Egyesült Államokban pedig a Regal Theatres tulajdonosa, ezzel a világ második legnagyobb moziüzelmeltetőjének számít.

A fellendülésben a nagy sikert hozó amerikai blockbusterek visszatérésének is elévülhetetlen érdemei voltak. A Dűne szinte mindenhol jó kritikákat kapott, a Fekete özvegy, a Venom, valamint a Shang-Chi és a Tíz gyűrű legandája a mindig jól szereplő szuperhősfilmek közé tartoznak, a Nincs időnk meghalni pedig amiatt is kiemelt figyelemben részesül, mivel ez Daniel Craig utolsó szereplése James Bond szerepében.

A 007-es szuperkém az Egyesült Királyságban és Írországban összesen 90 millió fontot hozott a konyhára egy hónap alatt, ez az ötödik olyan film, amely képes volt erre. A Cineworld 127 mozit üzemeltet az Egyesült Királyságban.

Világszerte 10 országban 752 mozival rendelkezik a cégcsoport, ráadásul a globális bevétele elérte a pandémia előtti szint 90 százalékát.

Végre igazi okunk van az optimizmusra

– nyilatkozta Mooky Greidinger, a Cineworld igazgatója.

Örömmel látjuk, hogy a közönség nagy számban tér vissza a mozivászon elé. Partnerségeink a stúdiókkal jobbak, mint valaha, és hihetetlenül jó filmek érkeznek az év hátralévő részében is

– tette hozzá.

Fotó: Valerie Macon / AFP

A hálózat szerint a várhatóan jól teljesítő filmek közül – amennyiben a járványhelyzet nem szól közbe – a Pókember, a Nincs hazaút, a Sing 2, a Szellemírtók és a Mátrix Feltámadás vonzza majd be a legtöbb nézőt.

A kedvező hírekre a részvénypiacok is jól reagáltak, a Cineworld papírjai 11 százalékot ugrottak a hétfői kereskedés nyitásakor.

A Cineworld rekordmértékű, 3 milliárd dolláros veszteséggel zárta a 2020-as évet. A múlt havi remek eredmények következtében végre sikerült visszatérnie a pozitív pénzforgalomhoz, azonban még időre van szükség, hogy a pénzügyi helyzet teljesen rendeződhessen.

Az ugyanakkor nagy kérdés, hogy a növekvő érdeklődés közepette jó döntés e árat emelni. Bár a mozik többsége a felhalmozott adósságok mellett inflációs nyomással is küzd, és a moziüzemeltetők költségei sem lettek alacsonyabbak, a mérleg másik oldalán is számos olyan tényező van, amit figyelembe kell venni.

Nem most van itt az ideje a nagy áremeléseknek

– mondta Russ Mould, az AJ Bell brókercég befektetési igazgatója.

A mozik mellett a családok anyagi helyzete sincs a topon, ráadásul az olcsóbb árak mellett könnyebb bevonzani azokat, akik a jelenlegi járványadatok mellett bizonytalanok abban, hogy el akarnak e tölteni két órát egy aránylag szűk térben sok idegennel

– zárta gondolatait.