A nemzetközi médiakonferenciát ismert hazai és külföldi szakemberek részvételével tartják november 11-12-én, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tas vezér utcai központjában. 

A kétnapos eseményen több szekcióban tárgyalják és vitatják meg a meghívott szakemberek a digitális média jelentette kihívásokat. Számos nemzetközileg is ismert, gyakorló újságíró fejti ki gondolatait olyan aktuális témákban, mint például a közösségi média szerepe a sajtóban, az újságírás kihívásai a digitális korban vagy a média kiadó cégek helyzete a digitalizációban.

A többségében külföldi résztvevők között van például Ed West újságíró és blogger, az UnHerd szerkesztőhelyettese, Matyas Zrno, a CNN Prima News vezetője, Alexandre del Vecchio, a Le Figaro publicistája és Julius Krein, az American Affairs társalapítója, szerkesztője. Különösen érdekesnek ígérkezik a „Kapuőröktől a kapunyitókig” című szekció munkája, amelyben arról is szó lesz, hogy mennyire határozzák meg manapság a média kapuőrei, a hírszerkesztők, hogy milyen megvilágításba kerülnek a közéleti témák az egyes sajtóorgánumokban. Ebben a szekcióban a többi között Ralf Schuler, Németország egyik legbefolyásosabb újságírója, a BILD-Zeitung berlini parlamenti irodavezetője is kifejti majd gondolatait.

A szakmai rendezvényen a Mathias Corvinus Collegium több vezető oktatója és kutatója is részt vesz, így például Boris Kálnoky újságíró, az MCC Média Iskola vezetője, Gladden Pappin, az American Affairs társalapítója, az MCC vendégoktatója, valamint Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője.

A közép-kelet-európai régióban egyedülálló és egyben hiánypótló is az immáron 25 éves tehetséggondozó intézményünk nemzetközi konferenciája, amelyen a média, az újságírás helyzetével foglalkozunk a digitalizáció jelentette kihívások tükrében.

– fogalmazott Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója.

„A digitális forradalom jelentősen megváltoztatta a médiatartalmak előállításának, közzétételének és fogyasztásának folyamatát. Ma már elmondhatjuk, hogy az újságírás, mint a demokrácia egyik pillérének lényege forog kockán. Hogyan felelnek meg a kiadók ennek a kihívásnak? Hogyan alkalmazkodnak az újságírók a szakmájuk sokféle változásához? Fennmaradhat-e egyáltalán a független újságírás? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az MCC nemzetközi médiakonferenciája, amely a régiónkban az első ilyen jellegű vita. ” – tette hozzá Boris Kálnoky újságíró, az MCC Média Iskola vezetője.

Az esemény sajtónyilvános, de regisztrációhoz kötött.