Felrobbant egy taxi a liverpooli nőgyógyászati klinika bejárata előtt vasárnap délelőtt, közvetlenül azután, hogy megállt a kórház bejáratánál. A detonáció nem sokkal 11 óra előtt történt, amikor országszerte – így a közeli liverpooli székesegyházban is – kezdetét vette volna a világháborús hősök emlékére minden évben megrendezett emlékezés napi ünnepség. Az északnyugat-angliai város központjában található kórház bejáratánál lángra gyulladt autóban utasa a helyszínen meghalt; a taxi sofőrjének sikerült elmenekülni, őt kórházban ápolják.

A robbanás után a helyszínre érkeztek a brit terrorelhárítás emberei – bombaszakértők és túsztárgyalók társaságában –, akik lezárták a környéket és vasárnap estére őrizetbe vettek a városban három embert, egy 29, egy 26 és egy 21 éves férfit az incidenssel összefüggésben. A rendőrség az esetről kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy egyelőre nyitott kérdésként kezeli a robbanás okát. Eddig nem nyilvánították terrorcselekménynek az incidenst, de a vizsgálatot a hasonló esetekben bevett gyakorlatnak megfelelően a terrorelhárításra szakosodott országos rendőri szolgálat irányítja.

Lángba borult egy taxi a liverpooli nőgyógyászati klinika bejáratánál. A felrobbant autóban egy ember bennégett, a sofőr sérülésekkel megúszta a detonációt. Eddig három embert vettek őrizetbe, legkevesebb egy embert még keresnek a hatóságok Liverpoolban     Fotó: EyePress News / AFP

A rendőrségi nyomozás többek között arra összpontosít, van-e valami jelentősége annak, hogy a robbanás épp a klinika bejárata előtt történt, vagy a közeli katedrális lehetett a célpont. Azt már korábban kizárták, hogy az autó véletlenül robbant fel. Az elhunyt férfi személyazonosságát egyelőre nem tudták meghatározni, így azt sem tudják, kikkel állhatott kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban jelenleg is „jelentős” a terrorveszély, ami az információ szóhasználata szerint azt jelenti, hogy valószínű egy újabb terrortámadás lehetősége. A terrorelhárítás által meghiúsított merényletkísérletek mögött legtöbbször iszlamista szélsőségesek állnak, de gyakori a szélsőjobboldali ideológiák által táplált támadási szándék is.