Az lakosságának többségi véleménye szerint a koronavírus-járvány ellenére javult az életminőség és a gazdasági helyzet az európai régiókban – derült ki az Európa Unió kedden közzétett, szeptember és október folyamán végzett felméréséből.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt három évet vizsgálva 3 százalékos növekedés mellett az európaiak 83 százaléka jónak ítéli az életminőséget abban a régióban, ahol él.

Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP

A válaszadók között 68 százalék azok aránya, akik szerint jó a régiójukban a gazdasági helyzet. Ez az adat 2 százalékpontos emelkedést mutat 2018-hoz képest.

A felmérésben részt vevők 71 százaléka vallja magát derülátónak a lakóhelyéül szolgáló régió jövőjét illetően.

Ez azt jelenti, hogy Európában három százalékponttal többen bizakodóak, mint 2018-ban voltak. A válaszadók legnagyobb arányban, 33 százalékban a gazdasági helyzetet és a munkanélküliséget tartják a régiójuk szempontjából legfontosabb kérdésnek, melyet az egészségügyi helyzet (24 százalék), a megélhetési költségek kérdése (23 százalék) és a környezetvédelem, illetve az éghajlatváltozás témaköre (mindkettő 22 százalék) követ.

A megkérdezettek 57 százaléka elégedett azokkal az intézkedésekkel, melyeket az Európai Unió a koronavírus-világjárvány megfékezése érdekében hozott, 55 százalékuk pedig úgy véli, hogy a járvány utáni helyreállítást szolgáló NextGenerationEU nevű uniós program hatékony eszköz lehet az EU előtt álló kihívások leküzdésére. A válaszadók 47 százaléka szerint az európai zöld megállapodás eredményesen segít majd abban, hogy az unió megbirkózzon az aktuális környezetvédelmet érintő kihívásokkal.

Végezetül az adatok azt mutatják, hogy a megkérdezettek 61 százaléka általánosságban bízik az Európai Unióban, ez az arány nem változott 2018 óta – tették hozzá.