Amikor az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken közleményben jelentette be, hogy előzetesen jóváhagyta négy amerikai harci fregatt és a hozzá tartozó felszerelések eladását Görögország részére 6,9 milliárd dollár értékben, felmerülhetett, hogy Franciaország ismét pórul jár hadiipari szerződései kapcsán. Ám szombaton a a görög védelmi minisztérium egyik forrása megerősítette, hogy Athén és Párizs között továbbra is érvényben van a három francia fregatt megvásárlásáról szóló szerződés.

 "A görög-francia szerződés hatályban van, és végre fogjuk hajtani. Erről a legmagasabb szinten döntöttek, és maga a görög védelmi miniszter jelentette be" – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek a forrás.

Fotó: HO DCNS / AFP

A mintegy hárommilliárd euró értékű francia-görög szerződés alapján a nyugat-franciaországi Lorient-ban működő Naval Group vállalat gyártja le a Belharra névre keresztelt három elfogó fregattot - jelentették be ünnepélyesen szeptember 28-án Párizsban. A három hadihajót 2025-ben és 2026-ban szállítják le a görög haditengerészet részére és az előzetes megállapodás értelmében egy negyedik fregatt megvásárlása is lehetséges.

A francia részről a védelmi minisztérium azt közölte a hírügynökséggel, hogy a szerződés aláírása és parafálása is megtörtént. Mint ismert, három hónappal ezelőtt az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság között létrejött az AUKUS nevű biztonsági együttműködési partnerség, amely megtorpedózta a francia-ausztrál tengeralattjáró-szerződést.

A párizsi védelmi minisztérium azonban közleményben biztosított arról, hogy ezúttal előzetesen értesültek az amerikai bejelentésről, és igyekeztek kisebbíteni annak jelentőségét.