Atommeghajtású tengeralattjárókat szerez be Ausztrália az Egyesült Államok és Nagy-Britannia segítségével – közölte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel közösen tartott virtuális tájékoztatóján csütörtökön a The Guardian szerint.

Fotó: Shutterstock

A három angolszász ország megállapodása kapcsán tisztviselők ragaszkodnak hozzá, hogy a lépés nem kifejezetten Kínáról szól, ám nyilvánvaló, hogy az új ausztrál katonai képességek az ázsiai nagyhatalommal szemben képezhetnek ellensúlyt.

Az együttműködés másik nagy vesztese az ausztrál kormánnyal 12 dízel-elektromos tengeralattjáró szállításáról érvényes megállapodással bíró francia Naval Group, mely elesik a 90 milliárd dolláros üzlettől. Ausztrália mindeddig már 2 milliárd dollárt költött az ügyletre és a felmondás is dollármilliókba fog kerülni a kontinensnyi ország számára.

A francia kormány élesen kritizálta is a megállapodást, mely szerintük ellentétes az együttműködés szellemével. Új-Zéland pedig azt közölte, hogy az ország továbbra is fenntartja a nukleáris meghajtású hajók belépésének tilalmát kikötőiben.

A tengeralattjárók Morrison szerint Adelaide-ben fognak készülni, az amerikaiakkal és a britekkel szoros együttműködésben. Az előkészületek 18 hónapot vehetnek igénybe az ausztrál miniszterelnök szerint. Erre már csak azért is szükség van, mert Ausztrália nem rendelkezik belföldi nukleáris kapacitásokkal, így a szükséges szakértelemmel sem. Az atomerőművek hiánya miatt a hajók üzemanyagának ellátását is külsős forrásokból kell majd megoldani és egyelőre nem világos az sem, hogy az elhasznált fűtőelemek tárolását hogyan fogják megoldani.

Boris Johnson brit miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kérdéses tengeralattjárók meghajtása lesz nukleáris, azok nem fognak atomfegyvereket hordozni. Az atommeghajtású tengeralattjárók ettől függetlenül rendkívül magas szintet képviselő fegyverek, amikkel jelenleg csak hat ország, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és India rendelkezik.