Rekordmennyiségű, több mint 200 karácsonyi film készült idén. Az imdb.com nemzetközi filmes adatbázis szerint 2016-ban csupán ennek fele, 2011-ben pedig negyede született. A BBC híroldalának cikke szerint ez annak köszönhető, hogy a tévécsatornák és streamingszolgáltatók felismerték, hogy a karácsonyi produkciók miatt rendkívül sokan ülnek a képernyők elé.

A karácsonyi filmek mindig is népszerűek voltak, a Reszkessetek, betörők, az Igazából szerelem és Az élet csodaszép című klasszikusokat nem tudja megunni a közönség az ünnepek közeledtével.

A 2021-es rekord magyarázatához az is hozzátartozik, hogy a Hallmark amerikai kábeltévécsatorna például az idei karácsonyi szezonra 42 új karácsonyi filmmel készült. A rivális Lifetime tévécsatorna is felvette a kesztyűt, és ebben az évben már 35 saját karácsonyi produkciót ajánl kínálatában a nézőknek.

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

A streamingszolgáltatók szintén komolyan veszik a kihívást:

 a Netflix tucatnyi saját gyártású filmet kínál karácsonyi választékában olyan sztárokkal, mint John Cleese, Kelsey Grammar és Nina Dobrev.

Az imdb.com adatbázis csak a címükben a "karácsony" szót tartalmazó produkciókat számolta össze, de a karácsonyról szóló filmek ennél sokkal szélesebb mezőnyt takarnak. Az idei szezonban mutatják be Keira Knightley főszereplésével a Silent Night című fekete komédiát és a Boxing Day című filmet is, amely Aml Ameen romantikus vígjátéka.

A 2021-ben bemutatott karácsonyi filmek közül az imdb.com ranglistáján a dobogós helyezéseket mind a Netflix saját gyártású filmjei foglalják el, az első helyen a a Brooke Shields főszereplésével készült A karácsonyi kastély című film szerepel.