Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát. 

A hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui férfinál mutatták ki az omikron jelenlétét. A két személy karanténban van, és tünetmentes. 

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Mindketten azzal a katonai repülőgéppel érkeztek Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazaszállították a Dél-Afrikában rekedt állampolgáraikat. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már csütörtökön valószínűsítette, hogy a két személy az omikronnal fertőződött meg, de a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzések eredményei csak szombaton lettek meg. 

Kedden a Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírustesztje, az ő estében még várják a szekvenciális elemzés eredményét. 

Az egészségügyi hatóságok bejelentése után Nicolae Ciucă román miniszterelnök közölte: munkamegbeszélést hív össze vasárnapra a járványhelyzetet kezelő legfőbb döntéshozókkal, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az omikron-variáns megjelenése következtében.