Az Amazon Illinois állambéli Edwardsville-ben található raktárára is lecsapott egy tornádó múlt pénteken, a szerencsétlenségben hat dolgozó veszítette életét. A vihar miatt beomlott az internetes kereskedőcég logisztikai központjának tetőszerkezete. Az eset miatt az internetes óriáscég egészségügyi és biztonsági szabályzatát is megkérdőjelezik – írja a BBC.

Tornádót túlélt szemtanú: percek alatt dől romba az egész életed

Rettenetes a pusztítás mértéke: öt amerikai államban is áldozatokat szedtek a tornádók. Joe Biden amerikai elnök súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett Kentuckyban. Az állam kormányzója nem tudta megmondani pontosan hányan veszítették életüket, de nagy valószínűség szerint több mint százan.

Az egyik áldozat nővére azt írt az egyik közösségimédia-felületen, hogy a tragédia soha nem történt volna meg, ha a vállalat a termelékenység helyett a dolgozók biztonságával törődött volna.

Az Amazon szerint gyorsan reagáltak a tornádóra annak érdekében, hogy minél több alkalmazottat a kijelölt menedékhelyre juttassanak. Kelly Nantel a cég szóvivője úgy nyilatkozott: a vállalat mélyen együttérez az áldozatok hozzátartozóival.

Az egyik elhunyt, a 29 éves Clayton Cope nem sokkal a tragédia előtt beszélt telefonon családjával. Az édesanyja azt mondta, azért hívta fiát, hogy figyelmeztesse a közelgő viharra. Clayton, aki haditengerészeti kiképzésben részesült, azt mondta, hogy először figyelmezteti munkatársait.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy az épületben volt-e megfelelő menedékhely, és hogy figyelmeztették-e a dolgozókat, hogy oda meneküljenek a közelgő tornádó elől, illetve, hogy egyáltalán a szélsőséges időjárás okán kiadott figyelmeztetés miatt egyáltalán fel kellett-e volna venni az aznap esti műszakokat.

Edwardsville-ben helyi idő szerint 20:06 és 20:16 között adták ki a riasztást tornádó miatt, a vihat 20:27-kor csapott le az Amazon épületére.

A vállalat szerint a dolgozók többsége a kijelölt menedékhelyre ment, ám voltak páran, akik az épület tornádó sújtotta részében kerestek menedéket, „itt történtek a tragikus esetek”.

Fotó: Jeff Roberson

Clayton Cope nővére viszont azt mondta a BBC-nek, hogy bátyjának és a többi dolgozónak nem rögtön az első figyelmeztetést követően szóltak, hogy vonuljanak a búvóhelyekre.

Az amerikai meteorológiai szolgálat közlése szerint a vihar 241 km/h-s sebességgel csapott le az Amazon raktárára, és letépre a futballpálya méretű tetőszerkezetet, valamint összedőltek a 28 cm vastag betonfalak is.

Az amerikai kis- és nagykereskedelmi, valamint áruházi szakszervezet elnöke szerint „megbocsáthatatlan”, hogy az Amazon a figyelmeztetés ellenére munkára kötelezte dolgozóit. Hétfőn a munkaügyi minisztérium közölte, hogy a munkavédelmi hivatal kivizsgálja a tragédiát.

Továbbra sem tudják megbecsülni a halálos áldozatok számát

Tornádók csaptak le péntekről szombatra virradóra az Egyesült Államok középső részén. Van olyan város, amelynek a 75 százalékát megsemmisítették a tornádók. Az éjszaka folyamán legkevesebb 24 (más becslések szerint mintegy ötven) tornádó söpört végig öt amerikai szövetségi állam területén.

Fotó: Tannen Maury

Egy, a tízezer lakosú Mayfieldben található gyertyagyárnak a vihar beszakította a tetejét. Meg nem erősített hírek szerint a gyárban dolgozó 110 emberből hetven lelhette halálát a katasztrófában, a cég szóvivője azonban mindössze nyolc munkás halálhírét erősítette meg, és állítása szerint csak nyolc dolgozót keresnek még a romok alatt – írja a Reuters. A gyárban a túlélők beszámolói szerint annak ellenére hirdettek munkanapot, hogy időben megkapták a figyelmeztetést a közelgő viharról.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A nyugat-kentuckyi Dawson Springsben az épületek mintegy 75 százaléka megsemmisült, az egész kisvárosban a káosz az úr – panaszolta Chris Smiley polgármester. „Ez a legrosszabb dolog, amit valaha láttam” – mondta Smiley, aki 63 éve él a városban, de a hétvégihez fogható pusztítást még sosem tapasztalt.

Arkansasban egy idősek otthonára csapott le a vihar, egy ember halálát okozva. Tennesseeben négyen, Missouriban ketten hunytak el az ítéletidőben. A mentőcsapatok még vasárnap is nagy erőkkel dolgoztak, egymás után emelték ki a holttesteket a törmelékek alól. Szóvivőjük közölte: folytatják a keresést, annak reményében, hogy túlélőket találnak a romok alatt. Az elhunytak számát illetően a hatóságok még tegnap is csak elnagyolt becslésekbe bocsátkoztak. A tornádó sújtotta államokban mintegy 30 ezren vannak áram nélkül, az iskolák pedig hetekig zárva lesznek.