Tornádók csaptak le péntekről szombatra virradóra az Egyesült Államokban. A legnagyobb pusztítást a Kentucky délnyugati vidékén fekvő, alig több mint tízezer lakost számláló Mayfield városkában végezték, ahol megrongálódott a tűzoltóság épülete és beomlott egy gyertyagyár teteje is, a romok alatt pedig sokan életüket vesztették.

Fotó: Tannen Maury

Halálos áldozatokat követeltek a tornádók Arkansas államban is, Illinois déli részén, Edwardsville térségében pedig a heves viharok következtében beroskadt az Amazon internetes kereskedőcég logisztikai központjának tetőszerkezete, és többen meghaltak.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint legalább 24 tornádó söpört végig öt amerikai tagállamon. Megerősítették, hogy az ítéletidő Kentuckyn kívül Tennessee-t, Missourit, Illinois-t és Arkansast sem kímélte.

Fotó: VG

Az egyik legsúlyosabb tornádószerencsétlenség

Súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett Joe Biden amerikai elnök Kentucky államban a tornádók pusztítása miatt vasárnap. Ezt a Fehér Ház közleményben tudatta.

A lépés lehetővé teszi, hogy az állam további szövetségi támogatásban részesüljön. Szövetségi forrásokra tarthatnak igényt a tornádó által érintett emberek Caldwell, Fulton, Graves, Hopkins, Marshall, Muhlenberg, Taylor és Warren megyében.

A szerencsétlenül jártak többek között ideiglenes lakhatásukat, otthonuk helyreállítását és a biztosító által nem rendezett károkat tudják finanszírozni a segélyből.

Fotó: Gerald Herbert

Joe Biden korábban szövetségi katasztrófahelyzetnek minősítette a pusztítást, de így Kentucky legfeljebb ötmillió dollárra számíthatott a washingtoni kormánytól az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) weboldalán olvasható információk szerint.

Megígérem önöknek, hogy amire csak szükségük van, a szövetségi kormány megoldást fog találni arra, hogy megkapják. Közösen fogjuk ezt átvészelni. Ez lehet történelmünk egyik legnagyobb tornádószerencsétlensége. Tragédia. Még most sem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket és milyen károk keletkeztek

– fűzte hozzá Biden.

Súlyos katasztrófahelyzet esetén ennek az összegnek nincs felső határa, a szövetségi támogatásokba pedig egyebek között az állami infrastruktúra helyreállítása is beletartozik.

A demokrata párti Andrew Beshear, Kentucky kormányzója a CNN hírtelevíziónak vasárnap este azt nyilatkozta: jóllehet egyelőre nem tudják, hányan vesztették életüket a tornádókban, a halálos áldozatok száma nagy valószínűséggel száz fölött van, és még mindig rengeteg eltűntet keresnek.

„A pusztítás mértéke rettenetes” – tette hozzá, kiemelve, hogy több mint ezer ház semmisülhetett meg a katasztrófában.

„Vannak helyek, amelyek egyszerűen eltűntek. Úgy értem, teljesen megsemmisültek” – fogalmazott.

Vasárnap a középnyugati tagállamba látogatott Alejandro Mayorkas szövetségi belbiztonsági miniszter is, aki leszögezte: a szövetségi kormány minden tőle telhető segítséget megad a helyi hatóságoknak és mentőcsapatoknak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök együttérzését fejezte ki a természeti katasztrófa miatt.

96 éves rekord dőlhetett meg

A Kentucky nyugati részén végigsöprő, több tucat halálos áldozatot követelő tornádó 96 éves rekordot dönthetett meg – számolt be a Kentucky-i Harald Leader újság. A Kentucky vészhelyzeti irányítási központ (Kentucky Division of Emergency Management) szerint a vihar Arkansas északkeleti részéből indult és Breckinridge megyében érte el maximális erősségét, és végül 223 mérföldes távolságot tett meg. Andy Beshear kormányzó ugyanakkor 227 mérföldről számolt be.

Amennyiben az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat megerősíti az információkat, akkor ez lenne a valaha mért legnagyobb távolságot megtett tornádó. A Weather Channel adatai szerint az előző rekordot a 219 mérföldet megtevő Tristate tornádó tartotta, amely 1925-ben több mint 15 ezer házat rombolt le és 695 halálos áldozatot követelt.

Joe Bident arról kérdezték, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszott a történetben. Az államfő azt mondta, hogy megbízza a környezetvédelmi hivatalt (EPA) és az egyéb illetékes hatóságokat, járjanak utána a kérdésnek. Biden mindemellett kijelentette, hogy foglalkozni kell a tornádóriasztások kérdésével is. „Biztos vagyok abban, hogy az egyik felmerülő kérdés az lesz: volt-e figyelmeztetés, illetve elég erős volt-e és figyelembe vették-e?" – mondta.

Meteorológiai szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, szokatlan, hogy a hidegebb hónapokban keletkezzenek ilyen időjárási jelenségek.

Életem legijesztőbb pillanata

Beszámolt élményeiről a Mayfiledben található gyertyagyár egyik dolgozója, aki túlélte a tragédiát – írja a The New York Times. Az épület teteje beomlott. Isaiah Holt egy videót is posztolt az egyik közösségi oldalra, amelyben fájdalmas arccal fekszik a földön és a szájába kerülő port köpi ki. Órákkal később már egy kórházban feküdt. Eltörtek a bordái és megsérült a tüdeje, de életben volt. Elmondta, hogy amint a figyelmeztetések egyre súlyosabbak lettek, de még viccelődtek is a kollégáival, aztán egy pillanat alatt megtörtént az egész. Holt azt mondta, hogy a katonai kiképzésen tanultaknak köszönheti életét. „Ez a legfélelmetesebb dolog, amin keresztülmentem életemben, mert kiszolgáltatott vagy és semmit nem tehetsz. Csak abban bízol, hogy valaki megtalál és kiszabadít.” Hozzátette: azért készítette a videót, mert biztos volt benne, hogy nem éli túl.

A Kentucky gyertyagyár összedőlt épülete Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Harald Leader is megszólaltatott túlélőket. Egy Bowling Green-ben élő idős nő és fia mindent elveszítettek a szerencsétlenségben. A térségre 150 mérföld/órával csapott le a vihar, amely több mint száz épületet rongált meg, vagy semmisített meg és 12 ember halálát okozta.

„Szívszorító dolog” – kezdte a 68 éves Deborah Gibson, aki 44 éves fiával, Tony Tresterrel élt együtt. „Nehéz mihez kezdeni, hiszen még egy fogkefém sem maradt” – mondta.

Nehéz, amikor az életed néhány perc alatt lenullázódik

– mondta Gibson. A férfi hozzátette: élt már át hurrikánokat, de ehhez hasonló pusztítást még nem tapasztalt. „Ez az első alkalom életemben, amikor ennyire össze vagyok törve.”

Tovább tart a keresés

Andrew Beshear kormányzó közben arról számolt be, hogy a mentőcsapatok sorra emelik ki a holttesteket a törmelékek alól. Hétfő reggel még mindig több mint 26 ezren voltak áram nélkül Kentucky államban.