A következő napokban várható a Vlagyimir Putyin és Joe Biden közötti videocsúcstalálkozó – közölte pénteken a Kreml, közölve, hogy Moszkva Washington válaszát várja az időpont véglegesítésével kapcsolatban.

Fotó: DENIS BALIBOUSE / AFP

Jurij Usakov Kreml-tanácsadó arról számolt be, hogy Putyin biztonsági garanciákat ajánl Bidennek, cserébe a fejezze be katonai terjeszkedését az Oroszországgal szomszédos országokban, köztük Ukrajnában, amire Moszkva fenyegetésként tekint – írja a Reuters.

Orosz katonák tízezrei sorakoznak, nagyszabású offenzívától tartanak

Ukrajna orosz támadástól tart, Moszkva szerint Kijev és az Egyesült Államok destabilizálja a kelet-ukrajnai térséget.

Tekintettel a helyzet súlyosságára, haladéktalanul megfelelő garanciákat kell kapnunk a NATO fegyveres terjeszkedésének leállítására. Ez egyszerűen nem mehet így tovább

– mondta Usakov.

Az Egyesült Államok vezetette NATO és Ukrajna azzal vádolja Moszkvát, hogy orosz katonák tízezreit vezényelte az ukrán határhoz, Kijev pedig egy orosz támadástól tart. Moszkva ezt tagadja, és azzal vádolja Ukrajnát, hogy fegyveres erőket készít fel az oroszbarát szakadárok által felügyelet alatt tartott területek megtámadására.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken arról beszélt, hogy december 7-e is felmerült a lehetséges dátumok között, de, mint mondta, a kapcsolatfelvétel „bármelyik” pillanatban megtörténhet. A szóvivő elmondta, hogy több más kérdésben sincs egyetértés, példaként a delegációk összetételét említette.