Nem csitul az indonéziai Semeru vulkán, amely hétfőn is forró hamufelhőket okádott magából, napokkal azt követően, hogy egy erőteljes kitörés 15 ember halálát okozta, 27 lakost pedig eltűntként tart nyilván az indonéz katasztrófaelhárítás – írja a Reuters.

Légi felvételek tanúsága szerint a közelben található épületek tetejét ellepte a hamu, miközben katonák és rendőrök a lakosság segítségével próbálták kiszabadítani a sárban rekedt embereket.

A hétfő reggeli kitörést az indonéz Vulkanológiai és Geológiai Veszélyek Mérséklésének Központja (PVMBG) is megerősítette, további szeizmikus aktivitásra figyelmeztetve.

A lakosságot arra biztatják, hogy tartsák be a hatóság által javasolt távolságot a vulkántól. Többen visszatértek a házukba, hogy ellenőrizzék állataikat, valamint ingóságaikat.

Közben Sumberwuluh térségben az áldozatok után kutató mentőcsapatok dolgát a rossz időjárási körülmények nehezítik. Ráadásul az is akadályozza a mentést, hogy a lávakitörés használhatatlanná tette a Lumajangot Malang városával összekötő hidat.

A CNN Indonesia jelentése szerint a vulkánkitörés területén élő gyerekekhez pszichológusok érkeztek, valamint több száz élelmezési segélycsomagot, ruhákat és alapvető szükségleti cikkeket küldtek.

A Semeru egyike az Indonéziában található több mint száz aktív vulkánnak, amely szeizmikus aktivitású területen, valamint tektonikus lemezeken fekszik.