Újabb vakcinaadakozásról döntött a kormány: az éjjel megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, amelyben az áll, hogy 530 200 adag AstraZeneca COVID–19 Vaxzevria vakcinát ajándékozunk ingyen a Bangladesi Népi Köztársaság részére.

Nemrég Iránnak is így adtunk több mint százezer oltóanyagot, akkor az afgán menekültek megsegítésére.

Magyarország rendkívül jól áll vakcinák terén, ugyanakkor az oltási hajlandóság igencsak lelassult az elmúlt hónapokban, így van miből kisegíteni más országokat is.

Fotó: Claudio Bresciani / AFP

Az éjjeli rendeletben a miniszterelnök az emberi erőforrások miniszterének, Kásler Miklósnak és a külgazdasági és külügyminiszternek, Szijjártó Péternek is külön feladatot adott. Előbbinek gondoskodnia kell a vakcinák rendelkezésre bocsátásáról, utóbbinak pedig fel kell vennie a kapcsolatot a Bangladesi Népi Köztársaság kijelölt képviselőjével, majd együtt kell lebonyolítaniuk az átadást.

Erre mindössze 30 nap áll rendelkezésükre.

Bangladest egyébként a hivatalos adatok szerint sokkal kevésbé sújtotta a koronavírus-járvány, mint a szomszédos Indiát, a kitörés óta mindössze másfél millióan fertőződtek meg és 28 ezren haltak meg, amely a 160 milliós ország népességéhez képest elenyésző. Ezek persze nem tükrözik a pontos számokat a rosszul működő bürokrácia miatt.

A John Hopkins Egyetem adatai szerint ugyanakkor 44 millió embert már beoltottak az országban, azaz a lakosság 27 százaléka megkapta már a második oltását is a vírus ellen. Bangladesből az elmúlt hetekben naponta csak néhány száz új fertőzésről érkeztek hírek.