2021. december 20-án, hétfőn lépett életbe az a szabály Romániában, ami egy elektronikus utaskövetési formanyomtatvány, azaz Passenger Locator Form (PLF) kitöltésére kötelezi az országba belépőket – írja a vezess.hu. A bukaresti kormány december 15-én döntött arról, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális adatlapot az utazás előtt legalább 24 órával minden utasnak ki kell töltenie, utazzon akár repülővel, vasúton, közúti vagy vízi járművel.

A mobiltelefonról, táblagépről vagy számítógépről kitölthető nyomtatvány a https://plf.gov.ro felületen érhető el. A kitöltéséhez meg kell adni egy érvényes e-mail címet, amelyre elküldik a hozzáférési linket, az ezen át elérhető felületen kell megadni a kért adatokat. A PLF-ben az utas nevére, személyazonosítójára, elérhetőségére, az utazás során érintett országokra, Románián belüli úti célja címére, az utazáshoz igénybe vett jármű azonosítójára, a belépés napjára és az esetleges útitársakra vonatkozó információkra kérdeznek rá.

Aki formanyomtatvány nélkül jelentkezik a valamelyik romániai határátkelőhelyen, az országba történő belépést követően 24 órán belül köteles kitölteni a PLF-et. Ellenkező esetben 3000 lejig terjedő bírsággal sújtják.

A dokumentumot nem szükséges kinyomtatni, az úti okmányok ellenőrzésekor ugyanis a határrendőrség informatikai rendszerében már megjelenik, hogy az adatlapot kitöltötték. A nyomtatvány kitöltésével a beutazó magára vonatkozónak ismeri el a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett romániai szabályokat. 

Fotó: NurPhoto via AFP / Jaap Arriens

Amennyiben a családtagok együtt utaznak, egyetlen felnőtt is kitöltheti a formanyomtatványt a család összes tagja részére; továbbá kiskorúak esetében a szülő, gyám vagy törvényes képviselő feladata az elektronikus formanyomtatvány kitöltése.

Ha a kitöltő mentés után veszi észre, hogy tévesen írt be valamit, akkor új nyomtatványt kell létrehoznia, és azt újra ki kell töltenie.