Az immunrendszer egy újonnan megismert válfajáról derült ki, hogy véd a súlyos megbetegedések ellen még akkor is, amikor az antitestek fogynak. A T-sejtes immunválasz az oka annak, hogy az omikron terjedése ellenére nem telnek meg úgy a kórházak világszerte, mint a koronavírus-járvány kezdetekor – írja a Bloomberg.

A holland Erasmus Egyetemen és a dél-afrikai Fokvárosi Egyetemen végzett tanulmányok szerint

a T-sejtek a vírussal fertőzött sejtekkel szemben erős védelmet nyújtanak, és ha az embert beoltják, akkor a szervezetet meg lehet védeni omikron variáns ellen.

Ez a felismerés a világjárvány egy kevésbé aggasztó fejezetét vetíti elő, valamint bizonyíték arra, hogy

a vírus kevésbé súlyos betegségeket okoz, mint a korábbi mutációk.

Fotó: Science Photo Library /AFP

Az antitestekkel ellentétben a T-sejtek megcélozhatják a vírus teljes tüskeproteinjét, amely nagymértékben hasonló marad még az erősen mutált omikronban is. Ezek a fehérvérsejtek mind a beoltott emberekben, mind a fertőzöttekben is megtalálhatóak.

A holland kutatók 60 beoltott egészségügyi dolgozót vizsgáltak meg, és azt látták, hogy az omikronnal szembeni antitestválaszuk alacsonyabb volt, vagy egyáltalán nem volt, mint a béta és delta variánsoknál, a T-sejtes válaszok nagyrészt változatlanok maradtak, és az alanyoknál elkerülhetővé vált a súlyos megfertőzés.

A Fokvárosi Egyetem Fertőző Betegségek és Molekuláris Orvostudományi Intézetének tanulmánya szerint azoknál a betegeknél, akik felépültek a vírusból, vagy Pfizer/BioNTech vagy a Johnson & Johnson vakcinájával oltottak be, a megjelent T-sejtes válasz 70-80 százaléka ellenállt az omikronnak.

Az elmúlt hetek bizonyítékokat hoztak arra vonatkozóan, hogy az új törzs ronthatja az oltóanyag-védelmet, ami arra késztette a kormányokat, hogy az emlékeztető oltásokkal növeljék az emberek védelmét az új járvány alatt.