A katalán kormány vizsgálatot követel, miután egy ellentmondásos, bíróság elé állított spanyol rendőr,  José Manuel Villarejo a bíróság azt sugallta, hogy a spanyol titkosszolgálat (CNI) tudott a 2017-es barcelonai terrortámadást elkövető dzsihádista csoportról, sőt a támadás tervéről is – írja a The Irish Times.

Amikor 2017. augusztus 17-én Junesz Abujakub a Barcelona ikonikus sétálóutcáján, a Las Ramblas-n tartózkodó tömegbe hajtott egy kisteherautóval, majd miután egy újságosbódénak ütközött, még egy embert megkéselt, 14-en haltak meg. A következő nap Abujakub terrorista sejtjének öt tagja pedig a szintén Katalóniában található Cambrilsban követett el egy gyilkosságot. Végül a rendőrség mind a hat terroristát lelőtte.

Gyászolók a terrortámadás helyszínén

Fotó: PASCAL GUYOT / AFP

A jelenleg számos bűncselekménnyel – köztük korrupcióval és zsarolással – vádolt Villarejo a bíróság előtt úgy tűnt, mintha arra akarna utalni, hogy a CNI nemcsak a dzsihádista csoportról, de a tervezett akcióról is tudott. Legalábbis arról beszélt, hogy a titkosszolgálatot akkoriban vezető Félix Sanz Roldán súlyos hibát követett el és elszámolta a kis ijedtség okozását célzó terveit.

A 2017-es támadásra alig pár héttel a régió kormánya által levezényelt, a spanyol bíróságokra fittyet hányó kaotikus függetlenségi népszavazás előtt került sor. A függetlenségpárti katalánok közül többen a mai napig hiszik, hogy a terrorakció és a spanyol kormány a régió elszakadását célzó erőfeszítései között valamifajta kapcsolat van.

A katalán elnök Pere Aragonès arról írt a Twitteren, hogy amennyiben a bukott rendőr szavai igazak, úgy azonnali magyarázatra van szükség és vizsgálat indítását is szorgalmazta. Kedd éjjel Barcelonában Villarejo megszólalása kapcsán függetlenségpárti tüntetést is tartottak.

José Manuel Villarejo

Fotó: Europa Press News

Ugyanakkor az egykori rendőr nagyon megosztó figura, aki sokak szerint számos illegális tevékenységet végzett évtizedeken keresztül a spanyol állam szolgálatában. Több politikust, bírót és prominens személyiséget kényszerített magyarázkodásra vádaskodásával és az általa készített titkos hangfelvételekkel. Szerdán, a bíróságon kívül igyekezett szavai súlyát tompítani, mondván a CNI célja nem egy támadás okozása, csak a veszély látszatának felkeltése volt, hogy Katalónia a spanyol állam védelméért folyamodjon.

Ugyanakkor Villarejo zűrös személyisége másokat az állítások visszautasítására késztetett. A tartományi parlament egyik baloldali képviselője, David Cid szerint a dicstelen exrendőr egy gengszter és maffiózó és megjegyzéseit is ennek a fényében kell vizsgálni. Az áldozatok fájdalmát használó kísérlet kapcsán pedig fontos, hogy szigorú és transzparens vizsgálat során oszlassuk el a gyanú árnyékát a támadásokkal kapcsolatban.