A bécsi parlament csütörtökön elfogadta a minden felnőtt Covid–19 elleni védőoltás kötelezettségéről szóló törvényt, amellyel Ausztria az első olyan ország az Európai Unióban, amely a számos utcai tiltakozás ellenére ilyen lépést tett a járvány elleni küzdelemben – írja az AFP

Február 4-én lép hatályba a törvény, amely kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást a 18 éven felüliek számára. 

A jogszabályt csütörtök este fogadta el a bécsi parlament 137 igen és 33 nem szavazattal. 

„Az oltás esélyt ad társadalmunk számára, hogy tartós és korlátlan szabadságot érjen el, anélkül, hogy a vírus korlátozna bennünket” – mondta Karl Nehammer konzervatív kancellár újságíróknak a parlamenti ülés előtt. Elismerte, hogy a téma „heves és szenvedélyes vita tárgya” volt.

Az egyetlen, aki ellenezte a jogszabály elfogadását, az a szélsőjobb volt, amely az egyéni szabadságjogok védelmében érvelt a törvény ellen. Az FPO (Szabadságpárt) vezetője, Herbert Kickl a viták során azzal érvelt, hogy ez egy 

olyan projekt, amely utat nyit a totalitarizmus előtt Ausztriában.

Egyébként sok osztrák ellenzi az új törvényt, és gyakorlatilag minden hétvégén tízezrek tiltakoznak Bécs utcáin.  A csütörtöki szavazásra azután került sor, hogy Ausztria rekordszámú, közel 30 ezer napon belüli fertőzöttet jelentett.

A lakosság körülbelül 72 százaléka be van oltva, ami alacsonyabb arány, mint Franciaországban vagy Spanyolországban. Hogy legyen idejük az eddig ellenszegülőknek felvenni az oltást és megkapni az oltási levelet, az ellenőrzési szakasz március közepén kezdődik.