Január 31-én, hétfőn véget ér az oltatlan lakosok számára elrendelt lockdown Ausztriában. Egy nappal később, február 1-jén pedig életbe lép az oltási kötelezettségről szóló törvény – jelentette be szerdán az osztrák kormány

A szakemberek már nem tartják szükségesnek azokat a korlátozásokat, amelyeket tavaly novemberben vezettek be az oltatlanok számára, ugyanis a kórházak intenzív osztályait már nem fenyegeti túltelítettség.

Az osztrák kormány képviselői a szerdai tárgyalás előtt arról is beszámoltak, hogy az elmúlt 24 órában az újonnan azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 30 ezret, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb érték Ausztriában. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter szerint az omikron hullám megközelítőleg 14 nap múlva fogja elérni a csúcsát. 

Ausztriában február 1-jétől érvénybe lép az általános oltási kötelezettség a 18 év feletti polgároknak. Az osztrák képviselők szerint erre az alacsony oltottsági szint miatt van szükség. Ausztriában jelenleg a lakosság 75,4 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltásokat.

Februártól kötelező a koronavírus elleni oltás Ausztriában

Ausztria az első olyan ország az Európai Unióban, amely a számos utcai tiltakozás ellenére ilyen lépést tett a járvány elleni küzdelemben