A Bloomberg számolt be róla, hogy a koronavírus elleni vakcinával beoltott nőknél jelentkező menstruációs változások átmeneti jellegűek és kis mértékben jelentkeznek – derül ki két, az Egyesült Államokban és Norvégiában végzett vizsgálatokból.

Az amerikai tanulmány – egy menstruációs ciklust nyomon követő alkalmazás adataira támaszkodva – arra a megállapításra jutott, hogy a második dózis mintegy fél nappal késleltetheti a következő menstruációt, míg az első vakcinaadagnak nem volt hatása az oltás utáni menstruáció kezdetére.

Fotó: Shutterstock

Az első és a második oltás után nem állt be nagyobb mértékű változás a menstruációs ciklust illetően, a megkérdezettek például nem számoltak be a szokásosnál erősebb menstruációs fájdalomról – állapította meg a másik, norvég tanulmány.

A megkérdezett norvég nők 38 százaléka már a vakcina beadása előtt is tapasztalt a ciklusát érintő, normálistól eltérő változást. Az első dózis felvétele után kis mértékben észleltek változást a nők: az első oltás csupán egy százalékkal, 39 százalékra nőtt, a második adag után pedig 41 százalékra emelkedett ez az arány.

A leggyakoribb változás, amelyről megkérdezett nők az oltás felvétele után beszámoltak, a normálisnál erősebb menstruáció volt.

A koronavírus elleni oltóanyagok menstruációra gyakorolt hatása miatti aggodalmakból kifolyólag az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet 1,67 millió dollárt költött a lehetséges kapcsolat vizsgálatára.