Heves hóviharra – erős szélre, fagyos hidegre és mintegy 60 centiméter hóra – készülnek szombaton az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, New England régióban és New York államban. Az amerikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetett: a térségbe betörő, Kenan névre keresztelt atlanti-óceáni viharciklon miatt szinte lehetetlen lesz utazni.

Törölt járatok, veszteglő vonatok, járhatatlan utak

A légitársaságok a közelgő ítéletidő miatt mintegy ötezer hétvégi járatot töröltek, és további több mint 8500 járat csak késésekkel közlekedik. Maryland, Massachusetts, New Jersey és New York állam kormányzói szükségállapotot hirdettek, és arra kérték az embereket, hogy ne induljanak útnak sehova a hétvégén. A hatóságok arra számítanak, hogy az utóbbi évek legnagyobb hóviharát kell átvészelniük.

A meteorológiai szolgálat áradás veszélyére is figyelmeztetett a partokhoz közeli vidékeken, az Amtrak vasúttársaság pedig az érintett terület nagy részén törölte vonatjáratait. 

A szélsőséges időjárás mintegy 75 millió embert érinthet az Egyesült államok északkeleti partjainál.

A Delta Air Lines minden New York-i, New Jersey-i és bostoni járatát törölte a hétvégén. A döntés 1290 repülőutat érint. Az American Airlines 1160, főként bostoni gépét nem engedi felszállni. A New York-i JetBlue mintegy félezer hétvégi járatát mondta le, a United Airlines pedig szombatra tervezett járatai ötödét törölte a vihar miatt.

Megérkezett a Kenan névre keresztelt hóvihar New Yorkba péntek éjszaka.

Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu Agency via AFP

 

Jön a hírhedt északkeleti vihar

Szinte napra pontosan 44 évvel ezelőtt, 1978-ban bénította meg nagy erejű hóvihar New England térségét. Akkor alig tudtak felkészülni a vihar érkezésére. Rövid idő alatt mintegy 70 centiméter hó hullott, és a zord időjárás miatt többtucatnyian meghaltak. Rengeteg ember a házában rekedt, és a nagyobb autópályák egy hétig járhatatlanok voltak.

A Noreastern-nek, magyarul északkeletinek nevezett viharciklon ezúttal is az Atlanti-óceán térsége felől, Dél-Karolina állam magasságából érkezik az Egyesült Államok északkeleti partvidékére, és Kanada keleti partjaira. A vihar nevét az északkelet felől fújó szélről kapta, érkezése általában november és március között számítanak a meteorológusok. 

Figyelmeztetnek: a heves szél és a nagy mennyiségű hó súlya miatt fák, villanyoszlopok dőlhetnek ki, áramkimaradásokat okozva akár nagy területeken is.

A vihar elvonultával még napokig nem várhatók plusz fokok, az utak a keleti parton mindenütt jegesek lehetnek, tovább hátráltatva a közúti közlekedés újraindulását.